Biserko: Priznali zrelost Kosova

Direktorka Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko kazala je u Prištini da je okončanje nadgledane nezavisnosti veliki događaj za Kosovo.

Izvor: B92

Utorak, 11.09.2012.

20:59

Default images

Ona je rekla da je tim činom međunarodna zajednica priznala zrelost kosovskih vlasti kao i njihovu sposobnost i odgovornost za ono što će se ubuduće dešavati na Kosovu.

"Mislim da je to važan datum i za ono što će se ubuduće dešavati i na Kosovu. To albansku zajednicu stavlja u jednu novu situaciju u kojoj će imati punu odgovornost prema manjinskim zajednicama, a posebno prema Srbima", kazala je Biserko za agenciju Beta.

Ona je istakla da je prema promenama i svemu onome što se događalo proteklih desetak godina Kosovo zaslužilo to priznanje.

"Ono što im predstoji i što je problem svih ostalih društava u regionu jeste transformacija društva na nekim novim vrednostima, to je možda za neku novu generaciju i mislim da je ovo važna odrednica za razvoj kosovskog društva u poslednjih deset godina", rekla je Biserko.

Na pitanje kako će Srbi živeti do dolaska te nove generacije, Biserko je kazala da misli da položaj Srba na Kosovu, posebno onih na severu zavisi i od ponašanja i politike Beograda, koji sve vreme vodi kampanje protiv Kosova.

"Evo juče su (u Beogradu) dali nekakav izveštaj u momentu kada je proglašavana puna nezavisnost, o ovim organima, i to je pod tom senkom izveštavanja u Beogradu", rekla je Biserko, aludirajući na izveštaj Republičkog tužilaštva za ratne zločine o pronalasku važnog svedoka u slučaju trgovine ljudskim organima tokom sukoba na Kosovu.

"Pitanje je kada će ta istraga (o trgovini ljudskim organima) doći do tačke kada će se o tome znati puna istina", rekla je Biserko.

Ona je ocenila da je se na Kosovu događa jedan drugi proces, učvršćivanja kosovske nezavisnosti, i da je vrlo važno da se Beograd u ovom momentu postavi veoma konstruktivno prema srpskoj zajednici i da ih ohrabri da se i dalje uključuju u kosovske institucije kao i Srbi na jugu Kosova.

Biserko je rekla da je tu i dijalog koji će, kako je ocenila, definitivno rešiti status severa Kosova i na koji način će se organizovati ta lokalna samouprava.

"Mislim da su Albanci svesni svoje odgovornosti, kada postaju nezavisni u punom smislu te reči, pre svega za srpsku manjinu. I očekujem od njih jedan iskorak, kao što se to ovde moglo čuti, da će oni otvoriti mogućnost za jedan dijalog sa Beogradom", rekla Biserko.

Ona je izrazila nadu da će nove vlasti biti dovoljno zrele da iskoriste ovaj trenutak za poboljšanje položaja Srba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: