Vučić: Znamo šta su naše obaveze

Potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić izjavio je u Berlinu da je sa nemačkim zvaničnicima vodio značajne razgovore o budućnosti i evropskoj budućnosti Srbije.

Izvor: B92

Utorak, 11.09.2012.

17:26

Default images

Razgovori su se vodili i o Kosovu i Metohiji i onome što se od Srbije očekuje i što treba da učini da bi došla do članstva u EU.

"Vi znate da nisam uvek optimističan. Mi znamo šta je ono što ne možemo da učinimo, ali takođe, znamo i šta su nam obaveze i šta možemo i šta moramo da učinimo", rekao je Vučić.

Vučić je za B92 rekao da razgovori nisu bili laki.

"Razgovarali smo o mogućim kompromisima. Za Srbiju je najvažnije da imamo jasan plan i cilj, ima mnogo stvari koje nisu lake. Kad završimo sve što je na našem putu biće nam lakše što smo napravili nešto za našu zemlju. Rekli smo da ne možemo da priznamo Kosovo, samo smo nastvili da sprovodimo ono što je prethodna vlada dogovorila."

“I ovde sam rekao da mi ne možemo da priznamo nezavisnost Kosova ali da postoje obaveze koje je preuzela ranija Vlada Srbije i koje smo mi kao pripadnici istog državnog aparata dužni da ostvarimo", rekao je Vučić za TV B92.

On je naveo i da je sa nemačkim zvaničnicima razgovarao i o nastavku evropskih integracija Srbije i da su "jasne stvari koje moramo da učinimo da bi dobili datum otpočinjanja pregovora".

"Oni znaju šta je ono što mi ne možemo da ispunimo i to smatraju našim obavezama a što mi nazivamo uslovima," rekao je Vučić. "Mislim da tu nema više velikih dilema i poseta nemačkih zvaničnika će biti još jedan signal više koji će to potvrditi", rekao je Vučić.

Upitan o današnjoj poseti predsednika Srbije Tomislava Nikolića Rusiji, Vučić je odgovorio da su i Nemačka i Rusija veoma važne za Srbiju.

"Srbija ide ka EU a za nas je veoma važna Ruska federacija, veoma važni su SAD i Kina...", rekao je Vučić.

Na konstataciju novinara da taj stav podseća na četiri stuba politike bivšeg šefa diplomatije Vuka Jeremića, Vučić je odgovorio da "ne priča o stubovima" već o tome da se za naše građane obezbedi najviše što može.

"Mi smo, kao što sam ovde rekao, mala zemlja ponosnog naroda i mi moramo da obezbedimo najviše što možemo za naš narod i izgubimo najmanje što moramo", rekao je on.

"Nemačka najvažniji strateški partner"

Vučić je ranije naglasio da se istovremeno mora razmišljati o našem narodu i njegovom ekonomskom boljitku i u vezi sa tim su, kako je naglasio, i vođeni razgovori u Berlinu.

"Srbija će ubuduće sve odluke donositi u skladu sa potrebama svojih građana, poštujući pri tom međunarodne, pravne i političke obaveze", rekao je Vučić.

Na pitanje novinara da li je danas bilo razgovora o izjavama Šulca, Kosovu i trgovini organima, Vučić je ogovorio da je bilo reči o svim najkonkretnijim pitanjima, ali nije želeo da iznosi sadrzaj razgovora.

Povodom razgovora u Ministarstvu odbrane, gde se susreo sa parlamentarnim i državnim sekretarom Kristijanom Šmitom, Vučić je rekao da su teme razgovora bile bilateralna saradnja, saradnja u okviru Partnerstva za mir, vojno-ekonomska saradnja, situacija na Kosovu i Metohiji, kao i odnos prema vojnicima Kfora.

Vučić je izjavio posle sastanka sa parlamentarnim državnim sekretarom Kristijanom Šmitom, da je postignut značajan stepen saglasnosti oko svih pitanja i ponovio da je Nemačka najvažniji strateški partner Srbije.

Šmit je Vučića dočekao uz najviše državne počasti - intoniranje himne i svečani bataljon. Vučić je rekao da je slušanje himne za njega bilo izvanredno i da predstvlja veliku čast.

Vučić je, kako konstatuju mediji, posle bivšeg predsednika SFRJ Josipa Broza Tita i bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića, treći srpski političar za koga je Nemačka priredila takav doček.

"Postigli smo značajan stepen saglasnosti oko svih pitanja", istakao je Vučić i dodao da je dosadašnja saradnja dveju zemalja u oblasti odbrane na zadovoljavajućem nivou, ali da ima prostora za njeno unapredjenje u oblastima od obostranog interesa.

Vučić i Šmit su konstatovali da je potrebno raditi na aktivnostima u okviru zajedničke bezbednosne i odbrambene politike, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: