Počeo Skup o trgovini ljudima

Predsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić otvorio danas letnju školu "Socijalna dimenzija trgovine ljudima na zapadnom Balkanu".

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.09.2012.

07:11

Default images

Tim povodom, Dačić, koji je i predsednik Saveta za borbu protiv trgovine ljudima, je izjavio da je trgovina ljudima zločin koji uništava ljudske živote i ima negativan uticaj u svim sferama života. On je na skupu u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti rekao i da će Ministarstvo unutrašnjih poslova pružiti svu pomoć u rešavanju ovog problema.

Prema njegovim rečima, MUP već nekoliko godina sprovodi preventivne kampove čiji je cilj da se spreči nastanak ove pojave.

Dačić je podsetio da je Srbija pridružena i svetskom programu Ujedinjenih nacija "Plavo srce", koji ima za cilj da se bori protiv ove pošasti na globalnom nivou.

On je takođe rekao i da je zadovoljan što se letnja škola prvi put organizuje u regionu jugoistočne Evrope - u Beogradu u nadi da će se u glavnom gradu Srbije i dalje organizovati takvi skupovi.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarko Obradović, koji takođe učestvuje na tom skupu, je kazao da je ovaj problem prisutan u svim državama, ali da je svakako jače izražen u zemljama u tranziciji kakva je i Srbija.

Obradović je rekao da je privatizacija, koja je u Srbiji izvedena "svakako samo ne uspešno", teška ekonomska situacija i nezaposlenost pogodan milje za razvijanje ovog pojave.

Povećanje ukupnog nivoa obaveštenosti i društvene svesti preduprediće dalji napredak trgovine ljudima, rekao je Obradović i naglasio da borba protiv trgovine ljudima mora imati međunarodni karakter.
Rektor beogradskog univerziteta Branko Kovačević je, podsetivši da je ropstvo ukinuto pre dva veka, kazao da je trgovina ljudima kompleksan problem koji zahteva angažman svih sektora društva i koji je globalno prisutan.

Razmena različitih vrsta informacija premostiće jaz između naučnih saznanja i praktične primene iskustava o trgovini ljudima, rekao je Kovačević.

Prvi sekretar Nemačke ambasade u Srbiji Kristof Ajhen je rekao da je trgovina ljudima relevantna pojava, prisutna u svim zemljama sveta.
On je naglasio da je, zbog toga, za Nemačku važno da se uključi svojim sredstvima i iskustvom u borbu protiv trgovine ljudima na svetskom nivou i u regionu zapadnog Balkana.

Direktor Službe studentske akademske razmene Nemačke za jugoistočnu Evropu Tomas Cetler je kazao da se od 1984. saradnja te službe sa Beogradskim univerzitetom povećala šest puta.

On je ocenio da je letnja škola o socijalnim dimenzijama trgovine ljudima jedinstvena prilika da svi sektori društva aktiviraju svoje snage kako bi radili na rešavanju ovog problema.

Cetler je rekao i da studenti svih regiona Evrope rade projekte na ovu temu, što je, kako je ocenio, važno i u kontekstu Evropske unije.

Letnju školu organizuje nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ u saradnji sa Ministarstvom rada i socijalne politike, Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Univerzitetom u Beogradu, Studentskom konferencijom univerziteta Srbije, a uz finansijsku podršku nemačke vlade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: