Solun: Novi protesti zbog štednje

Hiljade Grka protestovalo je u Solunu zbog novih mera štednje, koje uključuju manje plata i penzija, što traže međunarodni kreditori da bi se sprečio bankrot.

Izvor: B92

Subota, 08.09.2012.

22:57

Default images

Demonstracije, na kojima je učestvovalo oko 150.000 članova sindikata i levičara, su prvi veliki protest protiv paketa štednje od blizu 12 milijardi evra.

Premijer Antonis Samaras pripremio je nove mere štednje kako bi umirio inspektore EU i IMF, koji su stigli juče u Atinu da bi sačinili izveštaj o napretku Grčke u reformama.
Neki demonstranti spalili su zastave EU, dok su neki bacali lubenice i breskve u znak podrške poljoprivrednicima. Ali, uprkos tim izgredima, demonstracije su protekle mirno, a pratilo ih je oko 3.500 policajaca.

Grčka prolazi kroz najveću posleratnu ekonomsku krizu, svaki četvrti zaposleni je ostao bez posla, a na hiljade preduzeća je pozatvarano. Narednih dana, tokom posete predstavnika EU, IMF i Evropske centralne banke, očekuje se serija protesta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: