U Lufthanzi za sada prekinut štrajk

Letačko osoblje"Lufthaze" obustavilo je štrajk, tako da su danas otkazana samo dva sletanja i jedno poletanje.

Izvor: Tanjug

Subota, 08.09.2012.

19:02

Default images

I pored postignutog sporazuma, sindikat kaže da je spreman za novi štrajk. Nakon generalnog štrajka u "Lufthanzi" juče je postignut dogovor o ključnom zahtevu sindikata avio-kompanije - sprečavanju zapošljavanja jeftine radne snage na određeno vreme.

U "tarifnom sukobu" s poslodavcima sindikat "Lufthanze" je pripretio "veoma dugim" štrajkom, ukoliko novi pregovori o zahtevima pratećeg osoblja budu ostali bez uspeha.

Šef sindikata Nikolaj Baublis je rekao magazinu "Fokus" da će oni, ukoliko "Lufthanza" ostane tvrdoglava, štrajkovati i tri nedelje.

Avio-kompanija "Lufthanza" je sinoć pristala na ključne ustupke u pregovorima sa sindikatima štrajkača, pošto je zbog štrajka letačkog osoblja otkazano dve trećine letova te kompanije.

"Lufthanza" je ispunila ključni zahtev štrajkača time što je pristala da ne zapošljava jeftine radnike po ugovoru na određeno vreme, kao članove kabinskog osoblja, saopštio je izvršni direktor kompanije Kristof Franc.

Rukovodstvo "Lufthanze" je ocenilo ovu odluku kao "ogroman korak".

Uprava nemačke avio-kompanije i sindikati, takođe su se saglasili da učestvuje i posrednik koji će pomoći da se okonča spor oko plata i da se do naredne srede potpiše novi sporazum o zaradama letačkog osoblja.

Dok se ne donese odluka o arbitraži, od subote više neće biti obustava rada, saopštila je sinoć "Lufthanza".

Letačko osoblje "Lufthanze" zahteva povišicu od pet odsto, dok poslodavac, nudi 3,5 odsto.

Hiljade "zarobljenih" putnika na aerodromima, dugi redovi pred šalterima, otkazani letovi i materijalne štete u milionima, koje se precizno još ne saopštavaju - bilans je proteklih štrajkačkih dana u Nemačkoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: