"Presedan ako Kosovo promeni broj"

Generalni sekretar Međunarodne unije za telekomunikacije Amadu Ture kaže da bi nastao ozbiljan presedan ako bi se Kosovu dalo da koristi pozivni broj Albanije.

Izvor: B92

Subota, 08.09.2012.

12:42

Default images

Pozivni telefonski brojevi se, kako kaže, državama dodeljuju nakon što postanu članice UN-a.

On je u Tirani izjavio da bi prihvatanje rezolucije koju je usvojila Skupština Kosova da počne da koristi međunarodni prefiks za mobilnu i fiksnu telefoniju Albanije (+355) umesto Srbije (+381) bio ozbiljan presedan.

"Korišćenje pozivnog broja neke druge zemlje stvoriće mnogo tehničkih problema", rekao je Ture nakon sastanka sa albanskim premijerom Saljijem Berišom.

Beriša je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da je u principu s tim saglasan i dodao da će zatražiti mišljenje stručnjaka da bi potom doneo odluku o korišćenju međunarodnog prefiksa Albanije kod fiksne i mobilne telefonije na Kosovu.

Vlada Srbije uputila je protestnu notu Međunarodnoj uniji za telekomunikacije tražeći da se spreči sprovođenje odluke prištinske vlasti.

Vladina Kancelarija za Kosovo i Metohiju smatra da rezolucija koju su donele vlasti u Prištini predstavlja najgrublje kršenje medjunarodnih sporazuma i standarda i ocenjuje da je to još jedan u nizu jednostranih poteza Prištine koji pokazuje da albanska strana ne želi da sporna pitanja izmedju Beograda i Prištine rešava pregovorima.

Skupština Kosova je na sednici u četvrtak usvojila rezoluciju kojom od Vlade zahteva da se izvrše sve potrebne radnje kako bi se međunarodni prefiksi za fiksnu telefoniju 381, odnosno za dva mobilna provajdera 377 i 386 zamenili jedinstvanim međunarodnim prefiksom Albanije 355.

Srbija je zatim pokrenula sve raspoložive međunarodne mehanizme kako bi sprečila nameru Prištine da pozivni broj za Srbiju zameni međunarodnim prefiksom Albanije.

Kako je za “Novosti” potvrdio Rasim Ljajić, ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, on očekuje da bude sprečeno sprovođenje rezolucije koju je u četvrtak usvojila kosovska skupština.

On je već uputio pismo generalnom sekretaru Međunarodne unije za telekomunikacije Amadu Tureu da zaustavi namere Prištine, jer se ovom rezolucijom grubo zloupotrebljavaju međunarodni sporazumi i standardi.

"Uvođenjem prefiksa +355, koji podrazumeva da se sav međunarodni telefonski saobraćaj na Kosovu obavlja preko Albanije, bile bi prekršene i odluke i preporuke same Unije, odnosno uvelo eksteritorijalno korišćenje međunarodnih brojeva, što je nemoguće i protivno međunarodnim principima", naglašava Ljajić.

Borislav Stefanović, donedavni šef našeg pregovaračkog tima, objašnjava da je rezolucija politički manevar Prištine pre nastavka dijaloga, kako bi se Beograd primorao da Kosovu da poseban pozivni broj.

"Mi smo jedini koji to možemo da im damo, jer smo članica Međunarodne unije za telekomunikacije i UN, a oni nisu. Stav bivše vlade bio je da je to zahtev koji ne možemo ispuniti, a videćemo kako će se prema tome postaviti nova vlast", kaže Stefanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: