"Balkan pogodan za šverc droge"

Balkan je pogodno područje za krijumčarenje droge zbog velike korupcije u zemljama regiona, tvrdi advokat i policijski analitičar Marko Nicović.

Izvor: B92

Subota, 08.09.2012.

22:49

Default images

Situacija je dodatno pogoršana zbog loše obučenosti carinika i policajaca o sofisticiranim načinima šverca narkotika.

On je, povodom izjave izvršnog direktora Kancelarije UN za kriminal i drogue Jurija Fedotova da kroz region Balkana prolazi oko 80 narkotika proizvedenih u Avganistanu, rekao da je najveći problem to što se droga skladišti na Kosovu, Makedoniji i Albaniji.

“Krijumčari raspolažu ogromnim novcem kojim lako potkupljuju policajce, sudije, tako da je za njih region idealan za šverc, a za iskorenjavanje korupcije, glavnih problema jugoistočne Evrope, potrebo je vreme, izjavio je crnogorskoj agenciji Mina. Prema rečima Nicovića, droga u region dolazi iz područja “zlatnog polumeseca”, kojem pripadaju Avganistan, Iran i Pakistan, a na Balkan stiže uglavnom preko Turske i Bugarske. Osim heroina iz srednje Azije u region dolazi i kokain iz južne Amerike, preko luka u Albaniji, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Sloveniji.
“Ne samo što heroinski put vodi preko zemalja bivše Jugoslavije, već sada imamo i kokainske puteve iz južne Amerike. To je jedna vrsta ukrštanja puteva preko jugoistoka Evrope, odakle droga ide prema zapadnoj Evropi, a drugi deo prema SAD i Kanadi”, naveo je on, prenosi Mina.
U balkanskim zemljama zadržava se 15 odsto krijumčarene droge, dodao je Nicović.
“Region ukupno ima oko 400.000 zavisnika od opojnih droga, a ako se zemljama bivše Jugoslavije priključe Grčka i Albanija onda je to cifra od oko 700.000, što je tržište koje treba snabdevati”, naveo je Nicović.
On tvrdi da se u Crnoj Gori najviše koristi marihuana iz Albanije, izuzetnog kvalitetna, takozvana “albanka”, zatim kokain i sintetičke, jeftine droge pristupačne mladim ljudima.
“Gram kokaina košta oko 50 evra, a odredjena doza metamfetamina ili ekstazija košta tri ili četiri evra”, naveo je Nicović i dodao da je problem siromašnih zemalja to što su preplavljene sintetičkim drogama koje mnogo brže uništavaju centralni nervni sistem i zdravlje mladih ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: