Promocija najmlađih potporučnika VS

Na platou ispred Doma Narodne skupštine, u prisustvu državnog i vojnog vrha, nešto posle 17 časova počela je promocija najmlađih potporučnika Vojske Srbije.

Izvor: B92, Beta

Subota, 08.09.2012.

11:00

Default images

Svečana promocija najmladje klase oficira Vojne akademije, medju kojima je i 31 devojaka, počela je u centru Beograda postrojavanjem za doček predsednika SrbijeTomislava Nikolića.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić uručio je oficirske sablje trojici najboljih diplomaca 133 klase Vojne akademije.

Nikolić je oficirske sablje uručio potporučnicima Radovanu Žuniću iz Sremske Mitrovice, sa prosečnom ocenom 9,48, Milku Durleviću iz Skoplja, sa prosekom 9,37, i Djordju Stojanoviću iz Pirota, koji je diplomirao sa prosekom 9,33. Predsednik Srbije izrazio je zadovoljstvo što Vojska Srbije uživa veliko poverenje građana i ocenio da je ona faktor mira i stabilnosti u regionu i važan činilac naučnog i tehnološkog razvoja zemlje.

"Vojska Srbije i dalje uživa veliko poverenje građana i to me čini jako ponosnim. Vojska je otvorila radna mesta za mlade ljude", rekao je Nikolić u obraćanju najmlađim oficirima Vojske Srbije u Beogradu.

Nikolić je izrazio zadovoljstvo zbog toga što i pored teške materijalne situacije kvalitet obrazovanja na Vojnoj akademiji nije smanjen i što starešine Vojske Srbije u mirovnim misijima mogu da rade rame uz rame sa svojim kolegama iz sveta.

On je podsetio da je Vojska Srbije u vanrednim situacijama svim raspoloživim resursima pomagala civilnom stanovništvu i podsetio da se ove godine obeležava 100 godina od početka balkanskih ratova, kada je, kako je rekao, herojska srpska vojska krenula u konačno osvajanje slobode.

Prema njegovim rečima, heroji koji su pali u toj borbi biće zauvek zlatnim slovima ispisani u sećanju, jer su oni postavili temelje demokratske i slobodne Srbije koja je prijatelj svojim susedima i faktor mira i stabilnosti u regionu.

Nikolić je rekao da su mladi oficiri koji su završili Vojnu akademiju odlučili da služe svojoj zemlji i time dokazali da su dostojni da nastave očuvanje tradicije, mira i dobrosusedstva.

"Otazdzbina je za srpskog oficira uvek bila svetinja, tako će biti u budućnosti i tako će najmlađa generacija oficira voleti i ceniti svoju otadžbinu", ocenio je predsednik Srbije.

Načelnik Vojne akademije, brigadni general Mladen Vuruna je, obraćajući se mladim potporučnicima, podsetio da je vojnički poziv častan, ali i rizičan i težak, što su kadeti spoznali pogibijom svojih kolega u ovogodišnjoj nesreći na poligonu Pasuljanske livade.

"Naoružani svetlom tradicijom, čašću i znanjem imajte na umu šta Srbija i njeni građani od nas traže i očekuju", poručio je Vuruna.

I potporučnik Radovan Žunić, koji je diplomirao sa najvišom prosečnom ocenom u klasi, zahvalio je profesorima Vojne akademije na tome što su vaspitali i obrazovali generaciju oficira koja će se časno suprotstaviti svim izazovima koji se pred njima nađu.

"Pred vama stoje ljudi opredeljeni da pođu tragom naših predaka koji su nas svojim delima zadužili, čast je naša imovina i naše opredeljenje", poručio je Žunić. Predsednik Nikolić uručio je na svečanosti ispred Doma Narodne skupštine oficirske sablje trojici najboljih diplomaca, a ministar odbrane Aleksandar Vučić uručio je pištolje s posvetom najuspešnijim kadetima vida Kopnene vojske i Vazduhoplovstva i protivazduhoplovne odbrane.

Ministar odbrane Aleksandar Vučić uručio je pištolje s posvetom najuspešnijim kadetima vida Kopnene vojske i Vazduhoplovstva i protivazduhoplovne odbrane - Viktoru Verešu iz Kruševca, sa prosečnom ocenom 9,21, i Mileni Djokić iz Kraljeva, sa prosekom 8,70.

Promociji prisustvuju i premijer Ivica Dačić, predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović brojni ministri i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik LJubiša Diković.

Svečanosti, koja se sedmi put održava ispred Doma Narodne skupštine, uz roditelje, rodbinu i prijatelje oficira, prisustvuju predstavnici diplomatskog kora, vojni izaslanici, kao i delegacije oružanih snaga Austrije, Nacionalne garde Ohaja, Egipta, Velike Britanije i Nemačke ...

U prve oficirske činove biće promovisano ukupno 156 kadeta i kadetkinja iz 133. klase Vojne akademije, medju kojima su i dva pripadnika Vojske Crne Gore.

Svečanost će, kako je prethodno najavljeno, uveličati nalet aviona i helikoptera Vojske Srbije, egzercir Garde Vojske Srbije kao i Umetnički ansambal ''Stanislav Binički'' i reprezentativni orkestar Garde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

90 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: