BG:Gradski odbor DS održao sednicu

U sedištu beogradskog odbora Demokratske stranke na Terazijama završena je sednica tog tela kojem prisustvuje i zamenik predsednika stranke Dragan Đilas.

Izvor: B92

Petak, 07.09.2012.

13:51

Default images

U Novom Sadu održana je sednica Pokrajinskog odbora DS-a na kojoj je jednoglasno odlučeno da se zatraži održavanje izborne skupštine stranke 14. oktobra.

Sednici u Beogradu prisustovali su predsednik Aleksandar Šapić, Ružica Đinđić, Božidar Đelić i predsednici beogradskih opština.

Učesnici sastanka nisu davali izjave medijima, a Šapić je rekao da neće biti ni saopštenja.

Današnje sednice beogradskog i vojvođanskog odbora DS-a održavaju se uoči Glavnog odbora DS-a zakazanog za sutra, kako bi zauzeli stav o zakazivanju izborne skupštine stranke.

Razlog za održavanje sednica dvaju odbora, osim donošenja odluke o izbornoj skupštini je, kako je Tanjugu rekao izvor blizak vrhu DS-a, "smirivanje strasti" uoči sutrašanje sednice Glavnog odbora stranke.

Na sednici pokrajinskog odbora, saznaje Tanjug od izvora bliskog vrhu vojvođanskih demokrata, ne očekuju se nikakve "spektakularne odluke".

Sednica Glavnog odbora DS, koja će biti održana sutra u Centru "Sava" počeće podnošenjem izveštaja lidera Borisa Tadića o radu stranke u periodu između dve sednice, a potom će se o njemu izjašnjavati članovi GO.

U informativnoj službi DS Tanjugu je rečeno da će nakon toga na sednici biti predstavljena analiza izbornih rezultata, a predviđeno je i vreme za diskusiju.

Lider vojvođanskih demokrata Bojan Pajtić izjavio je ranije da ne očekuje na sednici GO "spektakularni rasplet ili kadrovske egzekucije" niti da će ta sednica postati "poprište sukoba".

Na pitanje da li očekuje da bi u subotu na sednici GO Tadić mogao biti smenjen tako što neće biti usvojen njegov izveštaj o radu, Pajtić je rekao da neizglašavanje izveštaja ne bi bilo primereno niti nešto za čim bi trebalo da se posegne.

"Nije ovde pitanje kome treba oduzeti političku karijeru, već kako da DS izađe snažnija iz ovog procesa", rekao je Pajtić, i dodao da očekuje skoru izbornu i programsku skupštinu stranke.

Sednica Glavnog odbora Demokratske stranke, koja će biti održana sutra u Centru "Sava" počeće podnošenjem izveštaja lidera Borisa Tadića o njenom radu u periodu izmedju dve sednice, a potom će se o njemu izjašnjavati članovi GO.

Danas je održana sednica Predsedništva DS-a kojoj su prisustvovali predsednik Boris Tadić i svi potpredsednici, osim Jelene Trivan koja je danas podnela ostavku.

Predsednik DS Boris Tadić založio se za opšte stranačke izbore, i najavio da će se kandidovati za mesto predsednika stranke. Tadić je poručio da neće doprineti podeli DS i najavio da će sutrašanji Glavni odbor definisati kako će stranka birati svoje rukovodstvo.

"Ja sam se uvek borio... Izaći ću i ovaj put na izbore, moj predlog je da stranka dobije novi legitimitet za rukovodstvo. Obećao sam da nikad neću odustati. Neću ni ovaj put", rekao je Tadić.

Pajtić: Izborna skupština po delegatskom sistemu glasanja

Pokrajinski odbor Demokratske stranke je jednoglasno odlučio da zatraži da se 14. oktobra održi izborna skupština stranke, po delegatskom a ne po neposrednom sistemu glasanja, rekao je agenciji Beta potpredsednik DS-a Bojan Pajtić.

Pajtić je kazao da su neposredni izbori u stranci nemogući u uslovima političke i medijske satanizacije članova DS-a od strane vladajućeg režima i da se zato zalažu za delegatski način izbora.

"Skupština treba da ima i izborni karakter, kako bi se odredilo koji će ljudi na različitim nivoima odgovornosti preuzeti vođenje stranke u novim uslovima, kada je DS postao opozicija", naveo je Pajtić, koji je i predsednik Vlade Vojvodine.

Na pitanje da li se Pokrajinski odbor izjašnjavao o mogućim kandidatima za lidera stranke, Pajtić je rekao da nije, jer izborna skupština nije raspisana.

Prema njegovim rečima, DS mora što pre da definiše strategiju svoga političkog delovanja u opozicionim uslovima.

"Moramo da odredimo pravce delovanja i da učvrstimo socijaldemokratski karakter stranke, kako bismo na efikasan način mogli da odgovorimo na brutalne političke napade i harangu koju protiv DS-a vodi vladajući režim", rekao je Pajtić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: