Srbi u Čikagu tuže MPRI zbog Oluje

Sud u Čikagu prihvatio je tužbu srpskih prganizacija protiv američke firme MPRI,koju su tužile zvog "učestvovanja u genocidu i progonu 200.000 Srba iz Krajine".

Izvor: Jutarnji.hr

Četvrtak, 06.09.2012.

21:50

Default images

Srpske organizacije “Žrtve genocida u Krajini” i “Srpski krajiški sabor” iz Čikaga u tužbi navode da je agencija Militari profešenal risorsiz (MPRI) agencija “davala instrukcije Hrvatsku vojsku u Oluji” i da je “učestvovala u toj operaciji”, prenosi Jutarnji.hr pisanje Slobodne Dalmacije.

Uz tužbu, sudu je dostavljen i ugovor između MPRI i Hrvatske o obuci hrvatskih službenika i vojnika.

Sudija Ruben Kastilo je proglasio državu Ilinois nadležnom za suđenje, pošto MPRI ima svoje filijale i poslove u toj državi.

"Sud se proglasio nadležnim i to samo znači da će se voditi postupak, ali tužba koju su podneli Srbi iz bivše tzv. Krajine, nema ozbiljnog uporišta ", smatra predstavnik tužene MPRI koji je devedesetih godina radio u bosanskohercegovačkom uredu ove tvrtke, ali je želio ostati neimenovan, jer “nije ovlašten javno nastupati u njeno ime”.

Naime, Srbi su u tužbi naveli da od MPRI traže 10 milijardi dolara (25 000 za svakog od 200 000 izbeglih Srba) tvrdeći kako je MPRI instruirao službenike Hrvatske vojske za izvođenje Oluje, pa je tako takođe odgovoran “za etničko čišćenje, paljenje i ubijanja” na tom području.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: