"Srbija da isplati ratne dnevnice"

Sud za ljudska prava u Strazburu naložio je Srbiji da uredi način isplate ratnih dnevnica ratnim rezervistima, posle tužbe grupe niških rezervista tom sudu.

Izvor: Beta

Četvrtak, 06.09.2012.

12:24

Default images

Advokat Srđan Aleksić je pred sudom u Strazburu zastupao 8.500 rezervista, a ukupna suma koju bi Vlada mogla da isplati rezervistima je oko dve milijarde dinara.

Grupa niških rezervista pokrenula je postupak za zaštitu svojih prava pred sudom u Strazburu, koji je presudom naložio Vladi Srbije da u roku od šest meseci od dana pravosnažnosti uredi način isplate ratnih dnevnica "svim licima koja na to imaju pravo bez bilo kakvih diskriminacija".

"Sud u Strazburu je presudu doneo na zatvorenoj sednici 10. jula, a dostavio je mojoj kancelariji i Vladi Srbije 28. avgusta. Vlada ima rok od tri meseca da izjavi prigovor, a potom i šest meseci da pronađe način za isplatu dnevnica rezervistima", rekao je Aleksić na konferenciji za novinare.

Povod za tužbu bila je odluka Vlade Srbije od januara 2008. godine, kojom je rezervistima iz sedam opština na jugu Srbije isplaćena ratna dnevnica koju je Vlada nazvala socijalnom pomoći.

Aleksić je naveo da je sud u Strazburu isplatu rezervistima iz sedam opština na jugu Srbije 2008. godine ocenio kao ratnu dnevnicu, a ne kao socijalnu pomoć.

"Ta nazovi socijalna pomoć isplaćivana je iskuljučivo ratnim rezervistima od kojih nije tražen dokaz da se radi o socijalno ugroženoj kategoriji, a isplatne liste, odnosno izvodi banaka upravo glase na ratne dnevnice, a ne na socijalnu pomoć", rekao je Aleksić.

Advokat je dodao da je sud u Strazburu zaključio i da su rezervisti iz drugih opština diskriminisani.

Bivši rezervisti Vojske Srbije, koji su bili angažovani tokom NATO bombardovanja, podneli su krajem aprila 2007. godine tužbe protiv vojske i države. Oni su, u međuvremenu, održali mnoge proteste zahtevajući isplatu ratnih dnevnica. Najogorčeniji su bili rezervisti iz Kuršumlije jer su, kako su naveli, to pravo ostvarili samo odabrani, među kojima su sudije Opštinskog suda iz Kuršumlije. Njima su se ubrzo pridružili i rezervisti iz Niša, Pirota, Vlasotinca...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

118 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: