Dačić u Belgiji o lažnim azilantima

Belgija je svrstala Srbiju na spisak "bezbednih zemalja" kada je reč o dolasku "lažnih azilanata".

Izvor: B92

Sreda, 05.09.2012.

19:39

Default images

Ocenjeno je da je Srbija država vladavine prava, demokratije i mogućnosti da se od sudskih vlasti traži zaštita od progona ili zloupotreba.

Broj lica iz Srbije koja su ove godine tražila azil u Belgiji je osetno smanjen, saopštila je belgijska državna sekretarka za azil i migracije Magi de Blok posle razgovora sa predsednikom srpske vlade Ivicom Dačićem i šefom diplomatije Ivanom Mrkićem.

Dačić je saopštio da je veoma zadovoljan saradnjom s belgijskim vlastima koje su uvele pojačanu kontrolu granice, hapšenja pojedinaca koji se organizovano dovode - "lažni azilanti", i druge mere.

Srpski premijer je naveo da je vrlo povoljan učinak imala i odluka Belgije i još nekih zapadnoevropskih zemalja da onima koji su zloupotrebili pravo na azil, zabrani ulazak u tu zemlju i do pet godina.

De Blokova je istakla da je od januara do juna ove godine 353 lica, mahom s juga Srbije, zatražilo azil u Belgiji, ali da je svega 2,7 odsto njih i dobilo status azilanta.

Belgijska ministarka je rekla da su preduzete ozbiljne mere da se onemogući priliv "lažnih azilanata", tako što će se na 15 dana smanjiti rok njihovih zahteva, insistirati na dobrovoljnom povratku i, pored ostalog, belgijski lekari već uveliko proveravaju lekarske potvrde da u Srbiji nema uslova za lečenje od neke bolesti, a što se u ogromnom broju pokazalo kao neosnovano i zloupotreba.

Belgija i skoro sve zemlje Evropske unije ukinule su ili na minimum svele ranije davana prava azilantima na materijalnu pomoć i smeštaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: