Fusnota na tabli nije obavezna

Na regionalnim skupovima Kosovo će biti asimetrično predstavljeno, u pratećim dokumentima stajaće fusnota koja nije obavezna na tabli ispred zvaničnika Prištine

Izvor: B92

Nedelja, 02.09.2012.

19:00

Default images

Ovo je nova instrukcija o učešću i postupanju državnih organa na regionalnim skupovima na kojima učestvuje i Kosovo, koju je Vlada Srbije usvojila na večerašnjoj sednici.

Srpski zvaničnici neće više morati da napuštaju međunarodno skupove na kojima učestvuju i predstavnici Kosova. Vlada Srbije je na današnjoj sednici usvojila novu instrukciju koja će omogućiti zvaničnicima Srbije da učestvuju na forumima sa Kosovom po uslovima koji su predviđeni sporazumima iz Brisela, javila je Radiotelevizija Srbije.

U fusnoti se navodi "ovaj natpis ne prejudicira status Kosova i u skladu je sa Rezolucijom 1244 i misljenjem MSP o kosovskoj deklaraciji o nezavisnosti".

Kako je saopšteno iz vlade, pored table na kojoj je ispisano "Kosovo *" (Kosovo sa zvezdicom) u svim pratećim dokumentima tekst fusnote mora biti naveden najmanje pri prvom pominjanju u svakom pojedinačnom dokumentu.

Ova instrukcija je doneta sa ciljem otklanjanja štete nastale odsustvovanjem predstavnika državnih organa sa regionalnih skupova, stoji u saopštenju u kojem dalje stoji: Odsustvovanjem sa regionalnih skupova, na osnovu obaveze proizašle iz prethodne instrukcije, predstavnici Republike Srbije bili su lišeni mogućnosti da na njima zastupaju državnu politiku prema Kosovu i Metohiji i interese Republike Srbije. Takođe, odsustvovanjem sa regionalnih skupova, Republika Srbija je imala direktne i indirektne ekonomske štete.

Predstavnici državnih organa obavezani su da kod domaćina skupova i predstavnika Evropske unije insistiraju na doslednoj primeni predstavljanja privremenih institucija samouprave u Prištini, bez isticanja zastave i drugih obeležja, a zahtevaće se i prisustvo predstavnika UNMIK-a.

U slučaju da predstavnici privremenih institucija samouprave u Prištini nisu predstavljeni u skladu sa ovom instrukcijom, predstavnici državnih organa Srbije napustiće skup uz pisani protest organizatoru.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin rekao je da je nova Instrukcija Vlade Srbije pokazala je da je ovo ozbiljna vlada i da Srbija poštuje svoje potpise.

“Mi možemo da dozvolimo da nas privremene institucije na Kosovu izguraju. Mi možemo da dozvolimo da nema ko da brani interese naše zemlje i našeg naroda. Mi možemo to da uradimo i da se pravimo da na taj način čuvamo Ustav i zakon. Ne, mi i Ustav i Rezoluciju 1244 apsolutno poštujemo na ovaj način. Naš cilj je da pokažemo, i da nam svi relevantni faktori u ovoj zemlji i svetu pokažu da Srbija država i Kosovo sa zvezdicom - privremene institucije u Prištini, nisu isto predstavljene,” rekao je Vulin za Radio B92.

Gostujući u vestima TV B92 Vladimir Todorić iz Centra za novu politiku kaže da sporazum nije promenjen, a da on poprilično dopušta i jednoj i drugoj strani da u skladu sa svojim interesima tumače sporazum. "Ovo je jedan deo mozaika, pitanje regionalnog predstavljanja, ali ima još mnogo stvari o kojima treba da se razgovara, da se ne ide mic po mic. Ključno je da dođe do jednog sveobuhvatnog dogovora." On je dodao da se takve stvari ne trebaju raditi zbog toga da bi se pre dobio datum pregovora, jer, kako je rekao, teško da će Srbija moći da uđe pre 2020. u EU, već zbog borbe dva društva da krenu napred.

Todorić je ocenio da sveobuhvatnog političkog dogovora neće biti pre kraja ove godine, jer Kosovo nije ni među prvih 10 tema između Brisela i Vašingtona. "Bez dogovora Brisela i Vašingtona ne znamo kakav će biti format dijaloga, konferencija, serija putovanja, Robert Kuper, Ketrin Ešton, neko drugi ili neko iz Vašingtona, to je otvoreno pitanje oko kojeg nema konsenzusa."

Podsetimo, sporazum o regionalnom predstavljanju Kosova različito su tumačili Beograd i Priština.

Do sada su državni službenici postupali prema stavu MIP-a da pored Kosova mora da stoji i zvezdica i fusnota.

Beograd i Priština su u februaru ove godine postigli dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova, prema kome će Kosovo na regionalnim skupovima nastupati pod tablom na kojoj će pisati: Kosovo sa zvezdicom, a u fusnoti će biti navedeno: "Ovaj natpis ne prejudicira status Kosova i u skladu je sa Rezolucijom 1244 i mišljenjem MSP o kosovskoj deklaraciji o nezavisnosti".

Sa druge strane, posrednik EU u dijalogu Robert Kuper izjavio da u Briselu nije dogovoreno da na regionalnim skupovima na pločici ispred Kosova mora da bude ispisana fusnota.

Borko Stefanović je ranije prokomentarisao da se DS neće suprotstaviti eventualnoj odluci vlade da prihvati da na međunarodnim skupovima fusnota ne mora da bude ispisana pored Kosova. "Na novoj vladi je, ako želi da stvar reši tako da se fusnota nalazi u pratećoj dokumentaciji na svakom skupu, i da naša delegacija samo pročita izjavu koja podseća na stav Srbije o statusu Kosova. Tu nema ničeg novog, osim odustajanja od insistiranja da fusnota bude na tablici", kazao je Stefanović.

Podsetimo, šefica pregovaračkog tima Prištine Edita Tahiri izjavila je odmah nakon postizanja dogovora u Briselu o regionalnom predstavljanju Kosova izjavila je da će Kosovo napokon biti predstavljeno kao i sve ostale zemlje u regionu. Na konstataciju da, zbog zvezdice, ipak neće biti kao druge zemlje, Tahiri je tada rekla: "Ta fusnota je kao pahiljica, istopiće se kada prođe zima."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

118 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: