KiM:Od danas ne važe srpske vozačke

Na Kosovu od danas prestaju da važe vozačke dozvole koje je izdao MUP Srbije građanima koji imaju prebivalište na Kosovu.

Izvor: Tanjug

Subota, 01.09.2012.

15:41

Default images

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi objasnio je u izjavi za Tanjug da su srpske vozačke dozvole koje su izdale područne jedinice srpskog SUP-a sa Kosova nevažeće od danas i da vozači koji imaju takve dozvole neće moći da upravljaju automobilima na Kosovu.

On je rekao da su srpske vozačke dozvole koje su izdate u Srbiji za vozila sa tamošnjim registracijama važeće i na Kosovu, podsećajući da za takve automobile vlasnici prilikom ulaska na Kosovo treba da plate osiguranje.

Zamenik kosovskog ministra unutrašnjih poslova Saša Rašić izjavio je Tanjugu da je danas zapravo prestala da važi Uredba MUP-a Kosova prema kojoj su građani Kosova mogli da koriste vozačke dozvole koje izdaje MUP Srbije.

Rašić je naglasio da vlasnici srpskih vozačkih dozvola sa Kosova mogu da zamene srpske za kosovske vozačke dozvole.

"Mogućnost da se na osnovu posedovanja srpske vozačke dozvole dobije kosovska, uz zadržavanje srpske dozvole, biće na snazi do daljnjeg, a taj mehanizam postoji i za preregistraciju vozila", objasnio je Rašić.

On je precizirao da će policija koja na putevima u pokrajini zatekne vozače sa srpskom vozačkom dozvolom, a koji imaju prebivalište na Kosovu, od njih taj dokument oduzimati i smatraće da je vozač upravljao vozilom bez vozačke dozvole.

Uredba MUP-a Kosova koja je danas prestala da važi doneta je krajem prošle godine, a prema njoj su vlasnici vozačkih dozvola građani Kosova mogli da do 1. septembra poseduju srpske vozačke dozvole. Poslanica Jedinstvene srpske liste u Skupštini Kosova Rada Trajković izjavila je da će odluka kosovskog MUP-a o zabrani srpskih vozačkih dozvola u pokrajini dodatno iskomlikovati život ovdašnjim Srbima i udaljiti ih od Srbije.

Odlukom o prestanku važenja srpskih vozačkih dozvola kosovskim Srbima koji žive južno od Ibra ograničava se dostupnost institucijama poput bolnica i fakulteta koje se nalaze na severu Kosova, rekla je Trajkovićeva Tanjugu.

Ona je prokomentarisala i uvedene takse prilikom ulaska na Kosovo i rekla da raspolaže informacijama da Albanci iz Preševa, Bujanovca i Medveđe koji rade na Kosovu i plaćaju takse za svoja vozila prilikom ulaksa u pokrajinu dobijaju u Prištini refundaciju tih troškova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: