U nedelju aeromiting Batajnica 2012

U okviru obeležavanja stogodišnjice srpskog vojnog vazduhoplovstva na aerodromu u Batajnici se održava međunarodni aeromiting.

Izvor: Politika, Tanjug

Subota, 01.09.2012.

23:41

Default images

Na mitingu će učestvovati predstavnici 16 zemalja.

Aeromitingu će prisustvovati predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačića i ministar odbrane Aleksandar Vučić, potvrdio je Tanjugu načelnik Uprave Ministarstva odbrane za odnose s javnošću pukovnik MIlivoje Pajović.

On je rekao da za praćenje aeromitinga vlada veliko interesovanje medija iz zemlje i sveta i da je akreditovano 538 novinara. Pajović je precizirao da je medju njima i 220 novinara iz regiona i Evrope.

Uz predstavnike Nacionalne garde Ohaja, aeromitingu će prisustvovati diplomate i vojni izaslanici akreditovani u Beogradu, ministri u Vladi Srbije, istaknute javne i kulturne ličnosti.

Jedanaest zemalja će imati svoje letačke timove, dok će pet mitingu prisustvovati na nivou delegacija. Ekipe šesnaest država imaju ukupno 27 vazduhoplova i čini ih oko 200 ljudi.

Iz Srbije, na mitingu će učestvovati predstavnici 27 vazduhoplovnih organizacija sa 58 vazduhoplova, dok će Vojska Srbije, kako je rečeno, u vazduhu imati 45 letelica. Na aeromitingu će se predstaviti i u svetskim razmerama poznati avioni -"Jurofajter", "F 16", "Mig 29", "Alfa džet", kao i helikopter "Crni soko" (Black Havk).

Aeromiting će biti organizovan u okviru obeležavanja veka srpskog vojnog vazduhoplovstva, a dolazak su potvrdili predstavnici Austrije, Bugarske, Danske, Italija Rumunija, Rusija, SAD, Slovenija Turska i Francuska sa svojim avionima i helokopterima. Svoje delegacije će imati i Velika Britanija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Švedska i Ukrajina.

U okviru aeromitinga biće organizovana i izložba naoružnja i vojne opreme, a predstaviće se domaća vojna industrija, razni vojni instituti i drugi privredni subjekti povezani sa vazduhplovnom tehnologijom.

Očekuje se i prisustvo saradnika iz inostranstva - predstavnika poznatih firmi "Jurokopter", "Jurofajter", "Tales"... Inače, srpsko vojno vazduhoplovstvo i protivvazdušna odbrana obeležavaju 24. decembar kao dan tog vida Vojske Srbije, u znak sećanja na isti datum 1912. godine kada je doneto rešenje o formiranju Vazduhoplovne komande, sa sedištem u Nišu.

Sto godina srpske avijacije

Prvi komandant srpskog vazduhoplovstva, major Kosta Miletić, školovao se kao naš prvi pilot balona u Rusiji, a prvi pilot na avionima, istovremeno i prva žrtva ratnog vazduhoplovstva, bio je narednik-pilot Mihajlo Petrović

U samo predvečerje Prvog balkanskog rata, 24. septembra 1912, aktom tadašnjeg ministra vojnog vojvode Radomira Putnika, u srpskoj vojsci je ustanovljena komanda vazduhoplovstva sa sedištem u Nišu.

Srbija je tako pre sto godina ušla u red petnaestak država koje su imale vojnu avijaciju nepunu deceniju posle prvog avionskog leta koji su braća Rajt, Vilbur i Orvel, izveli 17. decembra 1903. godine.

U momentu kada je vojvoda Putnik potpisao rečenu naredbu, Kraljevina Srbija je već imala prvog vojnog pilota osposobljenog za let na avionima. Bio je to narednik Mihajlo Petrović, koji je pilotsku obuku završio u Farmanovoj pilotskoj školi u Etampu, u okolini Pariza, kao prvi u rangu. Pilotsku diplomu Međunarodne vazduhoplovne federacije s brojem 979 Petrović je dobio posle uspešno izvedenih letova 22. i 23. juna 1912. godine. Ova dozvola je u Srbiji nosila broj 1.

Letelo se u srpskoj vojsci i pre nego što su u sastav njenog naoružanja uvedeni avioni kao tehnički i tehnološki najrazvijenije sredstvo, ali su za letove umesto aviona korišćeni baloni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: