Restitucija: Traže sedište DS

Među 7.000 podnetih zahteva za restituciju, neki se odnose na državne nekretnine.Naslednici Dobrivoja Božića zatražili vilu u kojoj je sedište DS u Krunskoj 69.

Izvor: B92

Subota, 01.09.2012.

22:51

Default images

Za razliku od njih, potomci beogradskog inženjera i pronalazača železničkih kočnica Dobrivoja Božića, koji žive u inostranstvu, podneli su zahtev za povraćaj vile u Krunskoj 69, u Beogradu, koja se vodi kao državna svojina Republike Srbije. U njoj je danas sedište Demokratske stranke.

Ova vila oduzeta je na osnovu Odluke o konfiskaciji imovine Drugog sreskog suda za Beograd br. 386/948 od 29. maja 1948.

"Još nije podnet nijedan zahtev za povraćaj reprezentativnih i državnih vila, a zakonom je određeno da se ne vraćaju ni nepokretnosti koje su namenjene za reprezentativne potrebe Narodne skupštine, predsednika republike i Vlade, kao i zgrade namenjene za smeštaj stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava", kažu u Agenciji za restituciju.

Od 1. marta ove godine do kraja avgusta podneto je više od 7.000 zahteva za povraćaj imovine. Najčešće se traže poslovni prostori i stanovi koji su u svojini Republike, a kao korisnici se vode gradovi, opštine i gradske opštine (Beograd, Niš, Novi Sad...). Ove objekte jedinice lokalne samouprave daju u zakup fizičkim i pravnim licima. Osim toga, zahtevi se odnose i na gradsko građevinsko, poljoprivredno i šumsko zemljište. Od reprezentativnijih objekata (ali ne i reprezentativnih u smislu Uredbe o nepokretnostima za Reprezentativne potrebe Republike Srbije) Agencija za restituciju donela je rešenja kojima su vraćene bivšim vlasnicima, odnosno njihovim naslednicima: vila na Zlatiboru (poznatija kao Titova vila), koju je do sada koristila RTS, kao i deo poznate "Tanurdžićeve palate" u Novom Sadu (devet lokala koji se nalaze u prizemlju, oduzeti porodici Tanurdžić).

Osim toga, Agencija je primila zahteve i za povraćaj:

n Kuće u Ulici kralja Petra 13-15 (sada hotel "Aleksandar palas"), koja je sagrađena 1887. po projektu Jovana Ilkića, i koja je proglašena za spomenik kulture. Zdanje je oduzeto rešenjem Komisije za nacionalizaciju pri NOO Palilula od 21. marta 1960. i na osnovu ukaza Prezidijuma Narodne skupštine NRS od 30. aprila 1948. Kao nosioci prava na objektu upisani su opština Stari grad kao korisnik prizemlja, prvog i drugog sprata, dok su podrum i potkrovlje u vlasništvu firme "Legis";

n Vile u Temišvarskoj 19 u Beogradu, koja je konfiskovana 1945. godine, a kojom upravlja Preduzeće za gazdovanje stranih i diplomatskih predstavništava (DIPOS), i u kojoj se sada nalazi Internacionalna osnovna škola;

n Republičkoj direkciji za imovinu je podneta prijava vile koja se nalazi u centru Niša, pored reke Nišave, a u kojoj se ranije nalazio grčki konzulat. Vila je pripadala jevrejskoj porodici Mumdžijan, a na osnovu prijave Direkciji očekuje se i podnošenje zahteva za njeno vraćanje.

Zasada niko nema ni predstavu koliko vredi imovina koja je do sada tretirana kao državna, a koja će biti predmet restitucije ili obeštećenja starih vlasnika.

"Procena nepokretnosti se radi nakon što se utvrdi pravo podnosioca zahteva na vraćanje, odnosno obeštećenje. Ako ne postoji zakonsko pravo na vraćanje u naturi, bivši vlasnici, odnosno njihovi zakonski naslednici, biće obeštećeni u novcu i obveznicama kojima će moći da trguju na berzi i pre njihovog dospeća", poručuju iz Agencije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: