Antonić: Davao sam pare ministrima

Dušan Antonić, bivši predsednik IO Agrobanke, napisao je pismo istražnim organima, u kome tvrdi da je novac davao političarima, saznaju Novosti.

Izvor: Veèernje novosti

Četvrtak, 30.08.2012.

21:11

Default images

Nabrojao je pet imena, među kojima su i neki bivši ministri.

Upućeni u dešavanja objašnjavaju ovakav Antonićev potez kao njegovo nuđenje za svedoka-saradnika i izbegavanje odgovornosti za ono što se radilo u ovoj finansijskoj instituciji.

Da li će se nekada prvi čovek Agrobanke dogovoriti sa Tužilaštvom za organizovani kriminal o povlašćenom statusu, znaće se narednih nedelja.

"Antonić će morati da potkrepi svoje tvrdnje da je novac davao političarima. Nije dovoljna samo njegova reč. Moraće i da objasni kako su najpovoljnije kredite dobile firme čiji su vlasnici njegov sin Milan i Dušan Sekulić, sin Radosava-Laleta Sekulića", navodi izvor "Novosti" blizak istrazi.

U ovom trenutku istraga kojom je, pored Agrobanke, obuhvaćena i Sekulićeva kompanija "Habitfarm" i njene ćerke-firme, uskoro bi mogla da se proširi i na druge finansijske institucije i kompanije. Zanimljivo je da su neke od njih dobijale povoljne zajmove iako su bile u blokadi! Kako saznaju "Novosti", Sekulićeva firma iz "Habit sistema", "Merkjuri internacional", koja je u blokadi od februara 2009, dobila je čak tri kredita - u avgustu iste godine 94 miliona, a četiri meseca kasnije dva od po 400 miliona dinara. Preduzeću "Luton" poslednji kredit od 430 miliona dinara odobren je u vreme blokade novembra 2009. godine.

Jedna od Sekulićevih firmi "Produkt trejd" pozajmicu od 380 miliona dinara iskoristila je da bi odblokirala račun. Ovo preduzeće je u blokadi bilo krajem 2009, sve dok nije uplatilo pozajmljeni novac. Dva meseca kasnije toj firmi, opet u vreme blokade računa, odobren je kredit od 42 miliona dinara. Sekulićevom preduzeću "Svis intermedikl", čiji je račun bio u blokadi od jula 2009. do marta ove godine, Agrobanka je odobrila nekoliko kredita. Jedan od njih, krajem 2009, iznosio je 400 miliona dinara. I to nije sve. "Svis farmaciji", čiji je račun u blokadi od 21. decembra 2009, Agrobanka je samo nekoliko dana kasnije odobrila kredit od 160 miliona dinara, a naredne godine odobrila zajam od 807 miliona dinara. Za taj kredit pod hipoteku je stavljena imovina Sekulićevog "Novit farma" iz Podgorice, koja nije ni uknjižena.

"Habitfarmu", kome je račun blokiran u martu 2009, u aprilu te godine odobren je kredit od 68 miliona dinara. Sekulićeva kompanija nije, međutim, uzimala samo novac od Agrobanke već i od drugih finansijskih institucija pa će se uskoro krenuti i sa češljanjem njihovih papira.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

116 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: