NATO: Svi putevi vode kroz Beograd

Šef Kancelarije NATO u Srbiji brigadni general Ornelo Baron kaže da je Srbija važna za Balkan i Evropu i da će igrati važnu ulogu u Evropi u bliskoj budućnosti.

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.08.2012.

18:15

Default images

Baron je rekao da je položaj Srbije u sredini između istočne i zapadne civilizacije, kao i da je Beograd grad burne istorije, koji je bio uništavan i građen više od 40 puta, što pokazuje da se nalazi na izuzetno značajnom geostrateškom položaju.

"Ako povučete krug oko Beograda od 300 kilometara, videćete da svi glavni putevi sa Balkana stižu do Beograda. Na Balkanu svi putevi vode kroz Beograd. Na dva sata vožnje od Beograda nalazi se većina balkanskih prestonica", istakao je Baron na panelu "Srbija u novom veku i osvrt na prvi broj časopisa Novi vek" .

Prema njegovim rečima, od izuzetnog je značaja i Koridor 10, koji će, kada bude završen, povezivati Istanbul i Berlin, odnosno južne i severne evropske koridore.

Glavni grad Srbije, naveo je on, povezuje i dve ključne pomorske zone na Balkanu i nalazi se u centru tri glavna plovna toka na Balkanskom poluostrvu.

Baron je dodao i da je trgovina iz EU ka Aziji veća nego ka SAD i da je važno napomenuti i da ti trgovački putevi prolaze kroz Beograd.

"Zato Rusija i Kina pokušavaju da investiraju u srpske saobraćajne i komunikacione sisteme", ocenio je on, dodajući i da kriminalni tokovi iz Turske i sa Kavkaza prelaze preko Beograda i Sofije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: