Afera "Agrobanka": Saslušan Sekulić

Radoslav Sekulić, vlasnik "Habitfarma", njegov sin Duško i još sedmoro uhapšenih zbog malverzacija u aferi "Agrobanka", saslušani su u policiji, saznaje B92.

Izvor: B92, Tanjug

Subota, 25.08.2012.

09:56

Default images

Pored Radoslava i Duška Sekulića, saslušani su Dragomir Jovanović, Borka Filipović, Milan Stefanović, Bratislav Mihajlović, Duško Šunjevarić, Dragovan Milinković i Nenad Maričić. Kako saznajemo, reč je o odgovornim licima u preduzećima koja su poslovala u sistemu "Hadri grupe".

Specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević izjavio je Tanjugu da je završeno saslušanje i devetog osumnjičenog zbog nezakonitog poslovanja u "Agrobanci" i da je svim osumnjičenima odredjeno policijsko zadržavanje od 48 sati, kao i da će svi oni sutra biti saslušani i u Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Radisavljević je rekao da je reč o Nenadu Maričiću, odgovornom licu u više preduzeća, koja su poslovala u sistemu "Habit grupe".

"Svi osumnjičeni će u toku sutrašnjeg dana biti privedeni tužilaštvu za organizovani kriminal gde će se obaviti njihovo saslušanje i odlučiti o daljem toku krivičnog postupka", objasnio je Radisavljević.

Kako je za B92 potvrdio direktor policije Milorad Veljović, Sekulić i njegov sin uhapšeni su jutros u njihovoj kući u Beogradu. Pored njih dvojice, uhapšeno je još sedam osoba, od kojih je jedna privedena na granici.

Veljović je na konferenciji za novinare rekao i da se radi na proveri kredita vrednog 40 do 50 miliona evra. On je naveo i da se u nastavku istrage očekuje privođenje još dva lica, a naredna dana još dva do tri lica.

Akcija hapšenja u aferi "Argobanka" započeta je jutros, rekao je Aleksandar Vučić i istakao da će Tužilaštvo vrlo brzo reagovati.

Hapšenja se sprovode u sklopu aktivnosti državnih organa u sistemskoj borbi protiv korupcije, koju je Vučić ranije najavio.

Premijer Ivica Dačić najavljuje da će istraga biti proširena i nastavljena.

Do sada je zbog malverzacija u Agrobanci uhapšeno 16 osoba. Među osmoricom danas uhapšenih, najvažnije ime je Radoslav Sekulić, vlasnik "Habitfarma" i sa njim povezanih firmi koje su od banke dobile pet i po milijardi dinara kredita koje ne mogu da vrate.
Uhapšeni su predstavnici preduzeća "Habitfarm", "Svisfarmacija", "Svis intermedikal", "Produkt trejd", "Vestern stajls", "Luton" i "Novi dani". "Pomenuta preduzeća su kao povezana lica bila korisnici kredita i bankarskih garancija kod Agrobanke. Nad svim ovim preduzećima su pokrenuti stečajni postupci, dok su neka već likvidirana. Visina trenutnih njihovih neizmirenih obaveza prema Agrobanci iznosi pet milijardi i 500 miliona dinara", rekao je tužilac za organizovani kriminal Miljko Radistavljević.

Podsetimo, Sekulić bio je direktor konfekcije "Javor" iz Ivanjice. Pre Mihalja Kertesa, bio je direktor Savezne uprave carina, a savetovao je i jugoslovenskog premijera Radoja Kontića. Osnivao je "Habitfarm" i finansirao fudbalski klub Javor. Vlasnik je hotela u Ivanjici, a jedno vreme bio je i predsednik opštine. Sekuliću ovo nije prvo hapšenje - 2001. godine tri meseca proveo je u pritvoru zbog malverzacija u Zdravstvenom fondu.

O tome kako su firme Radoslava Sekulića, koji je finansirao odbranu Slobodana Miloševića u Hagu i bio blizak SPS-u, dobijale kredite Agrobanke ekskluzivno za B92 govorio je i njen nekadašnji prvi čovek Dušan Antonić.

B92: Da li je slučaj Radoslava Sekulića, kome ste takođe davali kredite, primer za neuspešan kredit banke?

Antonić: I Hipobanka, i Rajfajzen i AIK banka i Agrobanka su mu davali kredite. I to su bile uspešne firme.

B92: Razlike u odnosu na te banke je što ste vi raspolagali državnim novcem, novcem građana...

Antonić: Mi smo imali hipoteke koje su po tim procenama koja je prezentirana i koje su radile ovlašćene kuće ove države imali pokriće u tim kreditima.

Pre Sekulića i njegovih saradnika, uhapšen je i Dušan Antonić, kao i njegovi saradnici i predstavnici preduzeća "Hed Komerc" i "Drina Timber". Pritvor je određen i Milanu Antoniću, sinu Dušana Antonića."Pomenuta preduzeća su kao povezana lica bila korisnici kredita i bankarskih garancija kod Agrobanke. Nad svim ovim preduzećima su pokrenuti stečajni postupci, dok su neka već likvidirana. Visina trenutnih njihovih neizmirenih obaveza prema Agrobanci iznosi pet milijardi i 500 miliona dinara", rekao je tužilac za organizovani kriminal Miljko Radistavljević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

224 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: