Obradović:Udžbenici za 300.000 đaka

Besplatne udžbenike na početku nove školske godine dobiće više od 300.000 đaka od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola u Srbiji, najavio je Žarko Obradović.

Izvor: Beta

Petak, 24.08.2012.

11:04

Default images

Za četiri generacije osnovaca ili ukupno 303.500 đaka spremljeno je 2.881.000 knjiga, za šta je izdvojeno oko 750 miliona dinara iz budžeta, kazao je ministar prosvete i nauke Žarko Obradović Beti.

Prema njegovim rečima, škole u Srbiji spremno dočekuju 3. septembar, prvi dan nove školske godine.

"Sve je spremno za novu školsku godinu. Škole su uređene i okrečene onoliko koliko je bilo sredstava za to, koliko su lokalne samouprave mogle da urade i koliko smo mi mogli da im pomognemo kroz razne projekte", rekao je Obradović.

On je istakao da mu je drago što je projekat besplatnih udžbenika prihvaćen kao već potpuno normalna stvar i što "više niko ne priča o ceni udžbenika, već o tome koliko košta školski pribor".

Ministar je najavio da bi tokom nekoliko narednih nedelja trebalo da bude usvojena strategija obrazovanja Srbije do 2020. godine koju je pripremila prethodna vlada, ali iz tehničkih razloga nije usvojena.

Obradović je kazao da je odmah po preuzimanju novog mandata uputio strategiju na mišljenje novim ministarstvima, da se očekuju eventualne sugestije nakon čega bi strategiju trebalo da usvoji vlada i parlament.

Strategija, čiji je cilj bolji kvalitet i dostupnost obrazovanja i dostizanje evropskih standarda u toj oblasti, predviđa veći broj visokoobrazovanih, veća ulaganje u obrazovanje, više đaka u gimnazijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: