"Srbi su izmislili Jasenovac"

Jasenovac je velikosrpski mit, a ne logor u kojem su tokom II svetskog rata ubijani Srbi, Jevreji i Romi, tvrdi hrvatski istoričar i sveštenik Stjepan Razum.

Izvor: Kurir

Sreda, 22.08.2012.

23:25

Default images

On je u intervjuu zadarskom Hrvatskom listu, pod nazivom „Vreme je da srušimo velikosrpski mit o Jasenovcu“, izneo veliki broj neistina o logoru u kojem su ustaše brutalno likvidirale najmanje 82.129 ljudi.

Razum osporava broj ubijenih, kojima se danas čak zna i ime, ističući da taj broj nema nikakvog uporišta u stvarnosti.

"Višedecenijskom propagandom jasenovačkog mita dovedeni smo u stanje da danas moramo da dokazujemo da tamo nije bilo masovnog broja žrtava. Zato je sveta dužnost hrvatskih istoričara, ali i celog ovog naraštaja, da kaže reč odbrane, jer su komunisti za to optužili hrvatski narod. Zločine u Drugom svetskom ratu zapravo su počeli četnici pobunom protiv legalne hrvatske vlasti u julu 1941. godine", rekao je katolički sveštenik u intervjuu.

On je dodao da su Jasenovcu pripisali i žrtve koje su stradale u Srbiji.

"Ne treba zaboraviti na poznatu svirepost pobednika, koji su sopstvene zločine pripisali svojim neprijateljima, to jest nama", istakao je Razum.

Prema njegovim rečima, ustaški pozdrav „Za dom spremni“ jedan je od lepših, a ubraja se u hrišćanske i rodoljubive.

"Ako taj pozdrav nekome smeta, onda mu smeta porodica kao takva, kao i domovina hrvatskog naroda", objasnio je Razum.

Inače, on je doktorirao na srednjovekovnoj crkvenoj istoriji, a struka mu je arhivistika. Trenutno je načelnik Nadbiskupskog arhiva u Hrvatskom državnom arhivu, što je mesto na koje se imenuje uz saglasnost biskupa Katoličke crkve u Hrvatskoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

423 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: