Patinjo: Amerika nam nije otac

Ministar spoljnih poslova Ekvadora Rikardo Patinjo izjavio je da njegova zemlja ne strahuje od osvete SAD zbog davanja azila Džulijanu Asanžu.

Izvor: B92

Sreda, 22.08.2012.

23:50

Default images

On ističe da im Amerika "nije ni otac, niti nastavnik da bi nas kažnjavala". "Mislimo da nema razloga za osvetu zbog suverne odluke Ekvadora (da odobri azil Džulijanu Asanžu), niti mislimo da je neka kazna moguća", izjavio je Patinjo za "Raša tudej".

Patinjo je rekao da Britanija nije uputila njegovoj zemlji zvanično saopštenje kojim demantuje pretnje da će upasti u ambasadu Ekvadora u Londonu da bi uhapsila osnivača "Vikiliksa" Asanža, objavljeno je na sajtu ruske televizijske stanice.

Britanija bi, rekao je Patinjo, trebalo da se izvini Ekvadoru u pismenoj formi za svoje pretnje ili bar da prizna da je napravila grešku.

"Samo posle toga moguć je dijalog", istakao je on.

Patinjo je naveo da način na koji bi Britanija najbolje mogla da ispravi greške je da dozvoli Asanžu siguran prolaz.

"Ako Britanija upadne u ambasadu Ekvadora, to će izazvati ozbiljne posledice", kazao je Patinjo, ali i dodao da smatra da se to neće dogoditi.

Britanske vlasti nameravaju da Asanža (41) izruče Švedskoj, gde treba da odgovara zbog optužbi za seksualne prestupe, ali do sada nisu uspele da ga tamo pošalju pošto je on pronašao utočište u ambasadi Ekvadora u Londonu, gde se krije od 19. juna. Ekvadorske vlasti su mu prošle sedmice dale i azil.

Pristalice 41-godišnjeg Australijanca veruju da bi on, kada bi bio poslat u Švedsku, mogao biti izručen SAD, koje bi mogle da ga optuže za špijunažu, pošto je "Vikiliks" 2010. godine objavio ogroman broj poverljivih američkih dokumenata, i osude na smrtnu kaznu.

Džulijan Asanž pojavio se u nedelju u javnosti prvi put otkad je potražio utočište u ambasadi Ekvadora u Londonu i pozvao je predsednika SAD Baraka Obamu da okonča "lov na veštice" protiv sajta "Vikiliks".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: