Istraga protiv čuvara iz Aušvica

Nemačko tužilaštvo je preporučilo da se podigne optužnica protiv muškarca koji je bio čuvar u Aušvicu i sumnjiči se za umešanost u ubistva 344.000 Jevreja.

Izvor: B92

Sreda, 22.08.2012.

21:22

Default images

Reč je o 87-godišnjem čoveku koji je bio čuvar u Aušvicu u vreme Drugog svetskog rata.

Kako je danas saopšteno iz kancelarije specijalnog tužilaštva koje goni zločince iz nacističke ere, muškarac čije ime nije objavljeno radio je kao čuvar u logoru Aušvic-Birkenau u okupiranoj Poljskoj od aprila 1944. pa skoro do njegovog oslobođenja u januaru 1945.

Glavni tužilac Kurt Šrim rekao je za agenciju AP da osumnjičeni nacista nije Nemac i da živi izvan Nemačke, ne želeći da otkrije više detalja.

Šrim je pojasnio da optužnica za umešanost u ubistva može da bude podignuta prema istoj pravnoj teoriji prema kojoj su minhenski tužioci sudili Džonu Demjanjuku, nekadašnjem čuvaru u koncentracionom logoru Sobibor u Poljskoj.

Demjanjuk, rođen u Ukrajini, bio je prva osoba koja je osuđena u Nemačkoj samo na osnovu toga što je radio kao čuvar u logoru, iako nisu pronađeni dokazi za njegovu umešanost u određena ubistva.

Prema novom pravnom tumačenju, svako ko je bio umešan u operacije u nekom logoru smrti smatra se saučesnikom u ubistvu.

Šrim je naveo da isti pravni princip može biti primenjen i na najnoviji slučaj čuvara u Aušvicu.

"Ne mogu da kažem kada je tačno bio na kom mestu u logoru, ali svi ti čuvari su bili postavljeni ponekad na rampama, ponekad u gasnim komorama, a ponekad u stražarskim kulama", rekao je Šrim.

Oko 1,5 miliona ljudi, pretežno Jevreja, ubijeno je u Aušvicu između 1940. i 1945.

Efraim Zurof, iz Centra "Simon Vizental", pozdravio je vest o istrazi protiv čuvara iz Aušvica, ali je upozorio da čak i ako protiv njega bude podignuta optužnica, biće teško dovesti ga u Nemačku na suđenje.

"Mnogo će zavisiti od toga da li zemlja u kojoj živi ima političku volju da ga izruči Nemačkoj", rekao je Zurof u telefonskom intervjuu iz Izraela.

On je podsetio da je australijski viši sud prošle nedelje doneo odluku da 90-godišnji Karolj Zentaj ne bude izručen Mađarskoj, kako bi se suočio sa optužbama za mučenje i ubistvo jednog jevrejskog mladića tokom Drugog svetskog rata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: