Tolimir: Optužbe nisu dokazane

Jedan od ratnih vođa bosanskih Srba Zdravko Tolimir, u svojoj završnoj reči pred Haškim tribunalom, rekao je da tužilaštvo nije dokazalo optužnicu.

Izvor: B92

Sreda, 22.08.2012.

18:51

Default images

On je rekao da je izneto mnoštvo spekulacija koje činjenicama i dokazima nisu potkrepljene.

Tolimir, koji se brani sam, izneo je i mnoge sumnje u motive mnogih svedoka bivših pripadnika UNPROFOR-a. Prethodno je tužilaštvo zatražilo doživotnu kaznu za Tolimira, koji je optužen, između ostalog, za genocid u Srebrenici.

Tolimir je svoju završnu reč počeo rekavši da se nada da će suđenje da se završi sa božjom promisli, a onda rekao da tužilaštvo nije dokazalo optužnicu.

On je, između ostalog, rekao da to što je on bio pomoćnik generala Mladića za obaveštajne i bezbednosne poslove samo po sebi ne može ništa da znači, jer ni krivica generala Mladića nije dokazana i nije bila predmet dokazivanja u postupku. Tolimir je rekao da su problematična svedočenja vojnika UNPROFOR-a koji ga optužuju.

„U ovom postupku svedočio je veliki broj pripadnika UNPROFOR-a koji su u ratu na prostoru bivše Jugoslavije trebali da imaju ulogu očuvanja mira, a koji su doprineli da rat traje duže i da se uspostavi prednost u korist armije BIH i ostvare ciljevi NATO-a na Balkanu“, rekao je on i dodao:

„Kakva je uloga UNPROFOR-a na području BIH, a posebno u području Srebrenice i Žepe govori studija holandskog Instituta čiji su delovi usvojeni kao dokazi u ovom predmetu. Citram: Mada se u javnosti tvrdilo suprtono, advokati kraljevske nizozemske vojske pripremali su za svedoke za svedočenje i pomalo pripremali i njihove izjave. Uz odobrenje pukovnika Karamansa, iskazi koji su mogli da otvore niz pitanja brisani su ili menjeni. Na kraju krajeva, nije bio cilj da se pažnja usmeri na holandski bataljon već na Karadžića i Mladića.“

U svojoj odbrani Tolimir je tvrdio i da je hrane u istočnim enkalavama bilo dovoljno za stanovništvo, a da su humanitarni konvoji zapravao služili za snabdevanje Armije BiH kao i da je zaustavljanje konvoja koji su išli za Srebrenicu bilo posledica odnosa između Holandskog bataljona i UNPROFOR-a.

Tužilaštvo je juče, u završnim rečima, zatražilo doživotnu kaznu penzionisanog generala VRS smatrajući ga odgovornim za genocid, udruživanje radi genocida, zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. Tužilaštvo tvrdi da je utvrđena njegova odgovornost za zločine protiv muslimana u Srebrenici i Žepi počinjene između jula i novembra 1995. godine.

Suđenje Tolimiru zvanično će biti okončano sutra, kada obe strane suoče kontraargumente o iznetim završnim rečima, dok se presuda očekuje sledeće godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: