BiH: Kandidati i ratni zločinci

Nekoliko osoba osuđenih za ratne zločine u BiH kandidovalo se ove godine za funkcije u lokalnoj vlasti.

Izvor: Beta

Sreda, 22.08.2012.

16:25

Default images

Opštinski izbori biće održani u BiH 7. oktobra, ove godine, a prema Izbornom zakonu, osuđenima za ratne zločine je po isteku kazne omogućeno da se kandiduju i za funkcije s kojih su i počinili zločine.

Kako sarajevsko Oslobođenje na svom portalu danas navodi, Srpska demokratska stranka (SDS) je za nosioca liste za Skupštinu opštine Šamac kandidovala lekara Blagoja Simića, ratnog predsednika SDS-a u toj opštini, koji je zbog ratnih zločina izdržao 15-godišnju zatvorsku kaznu.

Haški tribunal optužio je Simića 25. jula 1995. godine za zločine protiv čovečnosti, teške povrede Ženevskih konvencija i povrede zakona i običaja rata, kao i za planiranje i provođenje etničkog čišćenja nad Bošnjacima i Hrvatima 1991-1993. u opštinama Bosanki Šamac i Odžak.

Na ovogodišnjim lokalnim izborima se kandidovao i Simo Zarić iz Šamca, kojeg je Haški tribunal osudio na šest godina zatvora zbog ratnih zločina. Zarić se kandidovao ispred Socijalističke partije za odbornika u Šamcu.

Takođe, i Branko Grujić iz Zvornika koji je osuđen na šest godina zatvora zbog ratnih zločina, SDS-ov je kandidat za opštinsko veće u Zvorniku.

Izborni zakon u BiH predviđa mogućnost kandidovanja osoba optuženih za ratne zločine, osim onih koje su "na izdržavanju kazne koju im je izrekao sud u Hagu, ili onih koje su optužene u sudu Hagu, ali se pred njim nisu pojavile".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: