Veliki požar izbio na Čigoti

Situacija u Srbiji nije nimalo dobra, gori praktično sve. Tri su velika požara, u okolini Žitorađe, Aleksandrovca, a od sinoć i na Čigoti, kaže Goran Nikolić.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 22.08.2012.

18:22

Default images

Načelnik Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice MUP-a Goran Nikolić kaže za B92 da su dežurne ekipe odmah reagovale i većinu požara ugasile ili lokalizovale.

Načelnik odeljenja za vanredne situacije u Užicu Zoran Milojević rekao je za B92 da je na Čigoti zahvaćeno 50 hektara niskog rastinja i šume.

"Angažovano je 28 vatrogasaca. Mašine prokopavaju put jer je teren nepristupačan. Za sada vatra ne ugrožava vikend-naselje, ali su angažovana još neka vozila ako se pozar proširi na potez u kome su turisti", kazao je Milojević.

Požar u Kozniku kod Aleksandrovca još nije lokalizovan i pored angažovanja velikog broja vatrogasaca i meštana, jer je vatra zahvatila veoma nepristupačan teren, izjavio je načelnik Odeljenja za vanredne situacije Aleksandar Lazarević.

Lazarević je rekao Tanjugu da su se u gašenje uključili meštani i vatrogasna jedinica iz Vrnjačke banje, koji pomažu vatrogasno - spasilačkim jedinicama iz više opština Rasinskog okruga.

"Mnogo ljudi je na terenu uključeno u akciju gašenja, između ostalih tu su pripadnici vatrogasno - spasilačkih jedinica iz Kruševca, Brusa, Aleksandrovca, Vrnjačke banje, ali se još ne može prognozirati kada će požar biti ugašen", rekao je Lazarević.

On nije mogao da precizira površinu četinarske šume koju je zahvatio požar, ali je naveo da se radi o više desetina hektara, najverovatnije više od 30 hektara.

Šest vatrogasno - spasilačkih jedinica rano jutros ugasili su požar kod mesta Krvavica u okolini Kruševca, ali je, prema rečima komandanta jedinice Vladice Stankovića, taj požar, koji je zahvatio oko 35 hektara, ponovo buknuo i ugašen je kasno popodne.

Odeljenje za vanredne situacije u Kruševcu apeluje na građane da ne pale travu i nisko rastinje jer su upravo to bili uzroci svih većih požara na teritoriji Rasinskog okruga u posleđnih nekoliko dana. U Srbiji je zabeleženo 166 požara, među kojima nekoliko većih, a trenutno je najveći na teritoriji opštine Žitorađa, koji je delimično lokalizovan, izjavio je večeras načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić.

Na području Žitorađe požarom je zahvaćeno oko 300 hektara niske trave, rastinja, a delom borove i hrastove šume, rekao je Marić u izjavi Tanjugu, istakavši da je to jedan od najvećih požara ove godine u našoj zemlji.

Marić je naveo da je u gašenje tog požara danas bilo uključeno 40 vatrogasaca i tri helikoptera, a večeras je požar delimično lokalizovan u pravcu kojim bi mogao da ugrozi stanovništvo i kuće.

"Gašenje požara biće nastavljeno sutra i očekujemo da tokom prepodneva bude potpuno likvidiran", kazao je Marić.

Prema njegovim rečima, veći požari su izbili i na teritoriji Aleksandrovca, kao i duž administrativne linije prema Kosovu i Metohiji na području Bujanovca i Preševa, dok na Čigoti gori dvadesetak hektara šume.

"Očekujem da svi ovi požari, uključujući i one na administrativnoj liniji, koji su nepristupačni zbog velikog broja kasetne municije, budu lokalizovani u toku sutrašnjeg dana", rekao je Marić.

Mada je usled porasta temperature došlo do širenja pozara, Marić je ukazao da je situacija pod kontrolom i nema razloga za proglašenje vanredne situacije.

"Imamo dva helikoptera za gašenje i pomoć velikog ruskog helikoptera, imamo ljude i zasad izlazimo na kraj s vatrenom stihijom", zaključio je načelnik Sektora za vanredne situacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: