BG: Poskupljuje gradski prevoz?

Poskupljenje naftnih derivata može da dovede i do poskupljenja karata u GSP. Karte nisu poskupele od 1. januara 2011. kada je gorivo bilo 45 dinara jeftinije.

Izvor: Veèernje novosti

Sreda, 22.08.2012.

22:23

Default images

Proteklih desetak dana potrošače u Srbiji udarilo je nekoliko talasa poskupljenja goriva. Evrodizel, koji koriste i autobusi, skočio je na magičnu cenu od 150 dinara, pa je teško verovati da, uprkos svim naporima čelnika grada da izbegnu najnepopularniju meru, Beograđani do kraja godine neće osetiti poskupljenje gradskog prevoza.

Podsećamo, poslednje poskupljenje karata bilo je 1. januara 2011. godine. Tada je cena goriva bila 105 dinara po litru, a sada gotovo 45 dinara više ili čak 42 odsto skuplje, što je u ovom slučaju neodrživo za normalno funkcionisanje GSP.

Svesni teške materijalne situacije u kojoj se nalaze stanovnici prestonice, čelnici Grada Beograda prethodna dva meseca na sve načine pokušavali su da pronađu neko rešenje, po kome se krajnji ceh ne bi prelomio preko džepova već iscrpljenih sugrađana.

U junu je gradonačelnik Đilas pokušao od tadašnjeg premijera Mirka Cvetkovića da izdejstvuje da budžet Srbije obezbedi subvenciju Gradskom saobraćajnom preduzeću kroz povlašćenu akcizu na derivate nafte. Bivši predsednik vlade ga je odbio sa opravdanjem da Vlada u tehničkom kapacitetu nema mandat da menja Zakon o akcizama.

Tada se spekulisalo, nezvanično, da ako Vlada ne pomogne, s početkom školske godine, vrednost karte bi mogla da se uveća prosečno za 20 odsto. Cena pojedinačne karte povećala bi se sa 60 na 70-75 dinara, dok bi, recimo, mesečna pretplata za zaposlene u prvoj zoni iznosila oko 3.220 dinara, umesto sadašnjih 2.680 dinara.

Beograd svakog meseca već dotira GSP sa oko 520 miliona dinara, kako sugrađani ne bi plaćali ekonomsku cenu karata. Iako će Grad ući u ozbiljnu reorganizaciju GSP, maksimalno pojačati kontrole i insistirati na tome da samo građani koji kupe kartu mogu da se voze, uz postojeću cenu goriva - ništa od toga neće pomoći. Tako da ostaju opcije - povećanje cene prevoza ili da država umanji akcize za gorivo.

Za potrebe normalnog funkcionisanja prestonice, GSP dnevno troši 100.000 litara benzina, odnosno 3.000.000 litara mesečno, pa je ovaj izdatak 450 miliona dinara. U odnosu na januar 2011, razlika je u 120 miliona dinara koje treba da pokriju Grad ili GSP.

Za stotinak vožnji tokom meseca (koliko je prosek), zaposleni Beograđanin po jednoj vožnji plaća 0,24 evra. U Zagrebu ta cena je duplo veća, oko 50 centi, dok je u Sarajevu prevoz nešto skuplji onego u glavnom gradu Srbije - 0,28 evra po jednoj vožnji za zaposlenog.

Pojedinačna karta van vozila u Zagrebu košta 190, u Ljubljani 141, a u Beogradu 60 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

236 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: