Počinje rad na vraćanju sudija

Za danas najavljen sastanak Visokog saveta sudstva, na kom bi trebalo da počne rad na vraćanju neizabranih sudija na posao.

Izvor: B92

Sreda, 22.08.2012.

10:14

Default images

Podsetimo, Ustavni sud je nedavno zaključio da je odluka da te sudije ne budu ponovo izabrane na funkcije protivna zakonu.

Društvo sudija se tim povodom obratilo ministru pravde Nikoli Selakoviću sa zahtevom da, kao član tog tela po funkciji, pokrene inicijativu da Savet od Ustavnog suda zatraži produženje roka za raspoređivanje neizabranih sudija.

Donošenje rešenja o produženju roka od 60 dana moguće je saglasno odredbi člana 104. Zakona o Ustavnom sudu, izjavila je Tanjugu predsednica Društva sudija Dragana Boljević. Ona je objasnila da je produženje roka potrebno jer Ustavni sud još nije doneo odluke po žalbama više od polovine neizabranih sudija.

Društvo sudija smatra, kako je kazala, da treba sačekati da sve sudije dobiju odluke jer ovo pitanje treba rešiti celovito i na osnovu određenih pravila koja bi trebalo da prođu raspravu stručne javnosti.

Boljevićeva je navela da je moguće da će se i sadašnji saziv VSS za "tehničke razgovore" sastajati sa sudijama pojedinačno o njihovom radno-pravnom statusu kako bi utvrdio da li žele da se vrate na posao.

"Društvo sudija smatra da takvi razgovori nisu štetni, ali da su suvišni, jer nisu pravno obavezujuće i da bi VSS trebalo da na posao vrati sve sudije čije je žalbe Ustavni sud usvojio", kazala je Boljevićeva.

Državno veće tužilaca (DVT) je prošle sedmice počelo da poziva na razgovore javne tužioce i zamenike javnih tužilaca, a od pre dva dana radi na sprovođenju odluka Ustavnog suda. To je izazvalo negativnu reakciju Udruženja tužilaca Srbije, koje smatra da se time nastavlja praksa kršenja prava neizabranih tužilaca ocenivši da su razgovori "bez bilo kakvog pravnog osnova" i da se vode "u postupku bez utvrđenih pravila".

Društvo sudija, Udruženje tužilaca i Sindikat pravosuđa i dalje insistiraju na tome da su VSS i DVT izgubili legitimitet i profesionalni kredibilitet i traže da njihovi članovi podnesu ostavke ili budu razrešeni.

Ustavni sud je 11. i 18. jula 2012. godine usvojio žalbe oko 300, od 630 neizabranih sudija, kao i 122 žalbe neizabranih tužilaca i zamenika tužilaca pošto je utvrdio da nije, na pravno valjan način, oborena pretpostavka izbornosti, odnosno da ispunjavaju predviđene uslove stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: