Kijev: Putinov atentator traži azil

Adam Osmajev, Čečen koga Rusija sumnjiči da je pripremao atentat na predsednika Vladimira Putina, zatražio je azil od Ukrajine.

Izvor: B92

Utorak, 21.08.2012.

22:36

Default images

Ukrajina je ranije danas suspendovala njegovo izručenje Moskvi.

Budući da je Osmajev zatražio azil, međunarodni zakon zabranjuje ekstradiciju dok ukrajinske vlasti ne razmotre ovaj zahtev.

Predstavnica za štampu državnog tužilaštva Margarita Belkova ranije danas je izjavila za Itar-Tass da je Ukrajina obustavila proces izručenja Osmajeva po preporuci Evropskog suda za ljudska prava, koji je saopštio da će razmotriti njegov slučaj.

Ukrajinski sud je ranije ovog meseca odlučio da Osmajev treba da bude izručen Rusiji, ali je njegova odbrana uložila žalbu na ovu presudu sudu u Strazburu, podseća Rojters.

Neposredno pre predsedničkih izbora u Rusiji 4. marta, ukrajinski državni mediji su izvestili o zaveri islamističkih pobunjenika protiv Putina, koji je u to vreme bio premijer.

Ruska državna televizija je javila da su zaverenici planirali da postave bombu u centru Moskve kako bi usmrtili Putina na putu do kancelarije, a

Putinovi protivnici odbacili su ove navode kao grubi pokušaj da se poveća popularnost tadašnjeg premijera pred predsedničke izbore.
Osmajev je uhapšen u februaru, nakon što je u eksploziji bombe u ukrajinskoj luci Odesi poginuo drugi atentator.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: