Tači:Kosovo najstabilnije u regionu

Kosovo ima najstabilnije institucije u regionu i posvećeno je integraciji 100.000 Srba koji žive na kosovskoj teritoriji, kaže Hašim Tači.

Izvor: Tanjug

Utorak, 21.08.2012.

17:50

Default images

Premijer Kosova je prilikom izlaganja u Savetu bezbednosti UN rekao da je Priština posvećena nastavku dijaloga s Beogradom u svakom trenutku i u svim okolnostima, ali da se ne može dovoditi u pitanje teritorijalni integritet Kosova.

Tači je rekao da je u dijalogu ostvaren znatan napredak i da je potpisano sedam važnih sporazuma, ali da je većnina ostala samo na papiru, poput dogovora o integrisanom upravljanju granicom i o regionalnom predstavljanju, koje Srbija odbija da sprovede.

"Normalizacija odnosa sa Srbijom je naš prioritet", rekao je Tači i dodao da su odnosi Srbije i Kosova najveća prepreka stabilnosti Balkana.

"Posvećeni smo nastavku dijaloga u svakom trenutku i u svim okolnostima, ali teritorijalni integritet Kosova nikada neće biti doveden u pitanje", rekao je Tači.

On je rekao da su prištinske vlasti napravile veliki napredak u integraciji kosovskih Srba i da je Prština posvećena integraciji više od 100.000 kosovskih Srba u institucije širom Kosova, ali da se takvi rezultati ne mogu postići u tri opštine na severu Kosova, gde je 30.000 Srba koje kontroliše direktno Vlada u Beogradu. Tači je najavio dijalog vlade u Prištini i Srba u severnim opštinama, navodeći da je razvijen plan za integraciju severa u ostatak Kosova. "Moramo insistirati na vladavini prava u tom delu Kosova i na povlačenju ilegalnih snaga Srbije", rekao je on.

On je naveo da želi da razgovara sa svim srpskim liderima sa severa koji poštuju kosovske insitucije, ali da nikada, kako je rekao, "neće ugroziti teritoritijalni integritet i suverenitet, kao i ustavni poredak Kosova".

Tači je pozdravio odluku Međunarodne upravljačke grupe o okončanju nadzirane nezavisnosti Kosova i ocenio da Kosovo ima najstabilnije institucije u regionu i dodao da je ostvaren privredni rast od pet odsto, uprkos krizi u EU.

On je rekao da Kosovo nastavlja da unapređuje javnu administraciju na osnovu preporuka iz Brisela i da je Vlada u Prištini posvećena borbi
protiv korupcije i organizovanog kriminala.

"Skoro polovina članica UN je priznala Kosovo i očekujemo dodatna priznanja narednih meseci", rekao je Tači i dodao da nepriznavanje nezavisnosti ugrožava stabilnost i napredak regiona.

Kosovski premijer Hašim Tači izjavio je na sednici Saveta bezbednosti UN da je Priština danas bezbednija od većine prestonica u regionu i da je status Kosova rešen.

"Kosovski Srbi su sve zadovoljniji bezbednosnim okruženjem i pitanje njihove bezbednosti više ne predstavlja ključni problem. Status Kosova je rešen. Kosovo je izgradilo demokratske i multietničke institucije", rekao je Tači. Prema njegovim rečima, Kosovo ima najstabilnije institucije u regionu i zadržalo je fiskalnu stabilnost uprkos problemima u EU.

Po njegovim rečima, "Kosovo je izgradilo demokratske i multietničke institucije". Tači, koji je odlučio da prisustvuje sednici SB UN, nakon što je saopšteno da će sednici prisustvovati i premijer Srbije Ivica Dačić, kazao je u obraćanju najvišem telu svetske organizacije da su na Kosovu izgrađene demokratske i multietničke institucije, a da je Priština danas bezbedno mesto.

Po njegovim rečima, kosovski Srbi su zadovoljni bezbednosnom situacijom, uz ocenu da njihova bezbednost više ne predstavlja ključno pitanje, a da je "Priština danas bezbednija od većine prestonica u regionu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

101 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: