Nemac Halbauer novi komandant Kfora

Nemački general-major Folker Halbauer biće novi komandant snaga Kfor na Kosovu, prenela je nemačka agencija DPA pozivajući se na bezbednosne izvore u Berlinu.

Izvor: B92

Utorak, 21.08.2012.

16:35

Default images

Halbauer (56) je šef štaba u štabu kopnene vojske u nemačkom ministarstvu odbrane. On će biti novi komandant Kfora nakon odlaska general-majora Erharda Drevsa (59) (Drews), koji je proteklih godinu dana bio na čelu Kfora. Primopredaja dužnosti planirana je za 7. septembar.

Od 1999. godine, kada su međunarodne snage stacionirane na Kosovu, Halbauer je šesti nemački oficir na njihovom čelu. Nemački Bundesver u Kforu, koji sada ima oko 5.600 vojnika, učestvuje sa 872 vojnika, i to je drugi kontingent po brojnosti iza italijanskog.

U početku je dužnost komandanta Kfora svake godine preuzimala neka od zemalja učesnica po sistemu rotacije, ali je u poslednje četiri godine šef Kfora Nemac.

Kako ocenjuje DPA, godina pod komandom generala Drevsa bila je obeležena problemima.

"Njegov prethodnik, general-major Erhard Biler uspeo je da posreduje u kompromisu između sukobljene srpske i albanske strane i tako omogući političke pregovore pod okriljem Evropske unije. Nasuprot tome, njegovom nasledniku nije uspelo da ukloni srpske blokade puteva na severu Kosova", ocenjuje DPA.

Agencija navodi da su Srbi sa severa Kosova uspevali da zaobiđu legalne granične prelaze prema Srbiji, a da vojnici Kfora, uprkos brojnim pokušajima, nisu uspeli da zatvore ilegalne prelaze.

"Ministar unutrašnjih poslova kosovske vlade Bajram Redžepi nedavno se ponovo potužio na manjak prodornosti vojnika Kfora. A i Srbi su međunarodnim snagama prebacili da su neuspešne. Medijskim savetnicima Drevsa nije uspelo da kod albanskih i srpskih medija izazovu razumevanje za akcije Kfora", navodi DPA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: