"Dupli ključ" za prisluškivanje

Povučeni prvi potezi službi bezbednosti povodom preporuka organa za zaštitu prava građana - BIA uvela sistem "duplog ključa", pišu "Novosti".

Izvor: B92

Utorak, 21.08.2012.

23:42

Default images

Sistem "duplog ključa", kojim će ubuduće Bezbednosno-informativna agencija otključavati telefonske razgovore i uvide u listinge građana, potez je koji ova služba primenjuje kako bi se više poštovala prava građana.

To znači da niko u ovoj agenciji neće moći da aktivira prisluškivanje nečijeg telefona na svoju ruku, već samo u "sadejstvu" sa osobom koja je ovlašćena da tu meru odobri.

Ovaj princip uveden je posle ukazivanja zaštitnika građana Saše Jankovića i poverenika za zaštitu podataka o ličnosti Rodoljuba Šabića, koji već dugo ističu brojne zloupotrebe prilikom primene mera prisluškivanja i korišćenja listinga razgovora građana.

Za razliku od BIA i policije, koje su se odmah obavezale da će voditi računa o pravima građana, vojne službe bezbednosti zasad se ne oglašavaju.

Ombudsman će u narednih nekoliko meseci posetiti Vojnobezbednosnu agenciju (VBA), posle čega se očekuje da i ona krene istim putem. A Vojnoobaveštajna agencija je dosad gotovo sve preporuke kontrolnih organa - odbila. "Princip "dvostrukog ključa", koji uvodi BIA podrazumeva da meru prisluškivanja ne može da aktivira samo jedna osoba," objašnjava za "Novosti" ombudsman Janković. "Prisluškivanje će biti moguće tek pošto osoba zadužena za centralnu evidenciju primene mera izda nalog operateru da primeni meru."

Janković očekuje da BIA nastavi sa ispunjavanjem obaveza prema kontrolnim organima, ali i da to čine i ostale službe. Zbog sumnje da su njihova prava ugrožena time što su ih prisluškivale strane službe, policija ili vojska, ombudsmanu se godišnje obrati više od 100 građana. Većina žalbi, međutim, nije utemeljena, pa bude pokrenuto tek desetak postupaka kontrole.

Bez obzira na dobru volju u BIA da svoj rad stave u ustavne i zakonske okvire, izvesno je da Agencija neće moći da ispuni najveći deo od 14 mera u ovoj oblasti koje su predložili ombudsman i poverenik.

"Najveći deo mera koje je potrebno doneti stvar je drugih državnih organa," kaže poverenik Šabić. "Očekujem zato i angažovanje ministarstava pravde, unutrašnjih poslova i odbrane, Vlade i Skupštine Srbije. Jer, neophodno je doneti nove ili promeniti postojeće zakone." Ombudsman i poverenik traže od države da promenama zakona odredi koji su konkretni sudovi nadležni da odlučuju o zahtevima policije i agencija da se građani prisluškuju. Na spisku mera je i osnivanje nacionalne agencije koja će se baviti presretanjem komunikacija, obezbeđivanje beleženja pristupa telekomunikacijama...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: