Ponta:Basesku nezakoniti predsednik

Rumunski Ustavni sud poništio je referendum o smeni predsednika Trajana Baseskua i suspendovani šef države vratiće se na dužnost. Ponta: Odluka suda nepravedna.

Izvor: B92

Utorak, 21.08.2012.

13:10

Default images

Socijal-liberalna unija (USL), vladajuća koalicija levog centra, premijera Viktora Ponte, prošlog meseca je pokrenula inicijativu za smenu Baseskua, optužujući ga za kršenje ustava preuzimanjem nadležnosti premijera, stalnim mešanjem u poslove vlade i nepoštovanjem parlamenta.

Mada je 87 odsto građana Rumunije koji su izašli na glasanje podržalo opoziv predsednika, referendum nije uspeo, pošto je odziv bio niži od 50 odsto, podsetile su agencije.

USL su osporile rezultat referenduma, a Ustavni sud je danas, sa šest glasova za i tri protiv, zaključio da nije ispunjen uslov da na glasanje izađe više od 50 odsto birača i da rezultat stoga nije validan.

Kako je navela agencija Frans pres, cilj vladajuće koalicije premijera Ponte je bio da pre današnje odluke Ustavnog suda o validnosti referenduma pokuša da prikaže da je broj građana sa pravom glasa manji od zvaničnih podataka, kako bi to glasanje bilo proglašeno pravosnažnim.

Basesku je postao nepopularan posle uvođenja mera štednje u Rumuniji po dolasku na vlast 2010. godine. Rumunski premijer Viktor Ponta izjavio je da će njegova vlada poštovati odluku Ustavnog suda o poništavanju referenduma o smenjivanju predsednika Trajana Baseskua, iako je ta odluka, kako je ocenio, nepravedna prema 7,4 miliona građana koji su glasali za smenjivanje šefa države.

Ponta je ocenio da je zato što je Ustavni sud ignorisao veliku većinu građana koji su glasali za smenjivanje, Basesku sada nezakoniti predsednik i de fakto predsednik Ustavnog suda.

Premijer je naveo da će on i dalje biti premijer svih Rumuna i da ima obavezu da zaštiti tih 7,4 miliona građana čiju je želju Ustavni sud svojom odlukom ignorisao.

Ponta je rekao da će, u okolnostima u kojima za vreme Baseskuovog režima ne funkcionišu demokratski zakoni, biti potrebne izmene Ustava, tako da Rumunija "više nikad ne bude zemlja samovolje jedne osobe koja gradi represivni režim suprotan volji građana".

Ponta je ocenio da je Basesku "čovek prošlosti i da će tako i ostati", dok će se vlada usredsrediti da osigura stabilnost, demokratske reforme i ekonomski razvoj u Rumuniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: