Suđenje Jašareviću je lakrdija

Već nekoliko meseci traje sapunica, zvana suđenje Mevlidu Jašareviću. Za sada još nema nikakvih konkretnih zaključaka kao ni jakih izjava na suđenju.

Izvor: Veèernje novosti

Ponedeljak, 20.08.2012.

20:53

Default images

Suđenje Mevlidu Jašareviću, optuženom za terorističi napad na američku ambasadu u Sarajevu, ide u pravcu da se nikada ne otkriju imena naručioca ovog napada i sve se radi da se ovaj slučaj ”zataška”, a da jedino odgovara Jašarević kao pojedinac, kaže za ”Novosti” Dževad Galijašević, član Ekspertskog tima Jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma.

"Naručioci napada na američku ambasadu u Sarajevu sede u Beču. Odnosno, plan je skovan u vehabijskoj zajednici u Beču, čiji je vođa hafiz Muhamed Porča. U bezbednosnim krugovima uveliko se priča da se u Beču znalo da će doći do napada u Sarajevu, ali očigledno pravosuđe BiH ne želi da krene tragom ovih inormacija", ističe Galijašević.

On kaže da je zanimljivo i da se predstavnici OHR kao i međunarodnih bezbednosnih snaga u BiH utrkuju da izjave da napad Jašarevića nema veze sa vehabijama, što dodatno daje sumnju da se prikrivaju veze vehabija iz BiH sa ostatkom Evrope.

"BiH je jako uporište vehabija, ali u ovom trenutku Zapadu ne odgovara da se to pitanje reši. Zbog toga i čitav slučaj Jašarevića prolazi mlako pred sudom i kriju se imena osoba iz političkog i javnog života, koji su zaslužni što u BiH danas ima oko 100.000 vehabija", navodi Galijašević.

Prema njegovim rečima, u više navrata, u raznim međunarodnim bezbednosnim izveštajima, navođeno je da su politički igrači, pre svih oni iz Stranke demokratske akcije na čelu sa Bakirom Izetbegovićem i uz pomoć oglavara IZ BiH Mustafom Cerićem, zaslužni što vehabije imaju jako uporište u BiH, koje je postalo jedno od najjačih u Evropi.

"Sada kada pre Sudom BiH imamo Mevlida Jašarevića koji je proizvod domaćih političara bliskih ekstremnim islamistima i možemo konačno da raspetljamo ovo klupko, suđenje se svodi na pojavljivanje ili nepojavljivanje Jašarevića pred sudom. Tako da je ovaj proces postao pravna lakrdija i još jednom BiH pokazuje da ne želi da reši odnos sa islamskim ekstremistima", poručio je Galijašević.

Nastavak suđenja Jašareviću zakazan je za 23. avgust, za kada je tužilac najavio svedočenje još tri svedoka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: