Prosvetari najavili štrajk

Zbog celokupnog stanja u obrazovanju Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije će 3. septembra na trgu Nikole Pašića u Beogradu održati štrajk upozorenja.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.08.2012.

17:56

Default images

"Sadašnje stanje u obrazovanju je neodrživo", rekao je potpredsednik te Unije Milan Jevtić u izjavi Tanjugu.

On je naveo "da pored nepostojanja strategije obrazovanja, najveći problemi su broj zaposlenih koji nema pun fond časova, kao i racionalizacija viška zaposlenih koja se godinama sprovodi bez socijalnog programa".

Naglašavajući "da je na nivou Srbije mali procenat prosvetnih radnika koji imaju pun fond časova i mesečno, u proseku, zarađuju oko 45.000 dinara", Jevtić je rekao da je mnogo više zaposlenih koji nemaju punu normu i rade mesečno i za oko 10.000 dinara.

"Zbog smanjenja broja đaka u školama procene Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije su da je u celoj zemlji oko 3.000 prosvetnih radnika tehnološki višak, koliko ih i nije imalo pun fond časova", rekao je Jevtić.

On je naglasio da delegacija Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, posle štrajka upozorenja, na kojem će govoriti članovi predsedništva Unije, kao i gosti, predati pismo predsedniku, premijeru i ministru prosvete, kao i knjigu koju je Unije pripremila kako reformisati obrazovanje i rešiti brojne probleme.

"Tražićemo sastanak s predstavnicima države kako bismo im i lično predočili šta nas muči, ali i saopštili konkretne predloge kako poboljšati stanje u obrazovanju", rekao je Jevtić i naveo da je jedan od predloga Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije evropski sistem rada u obrazovanju, odnosno jednosmenski rad sa učenicima.

Koliko prosvetnih radnika u Šumadijskom okrugu ima, znaće se sutra, 21. avgusta, za kada je zakazana sednica aktiva direktora osnovnih i srednjih škola s predstavnicima školske uprave i sindikata.

Prošle školske godine, oko 400 profesora u Šumadijskom okrugu nije imalo pun fond časova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: