"Krše prava neizabranih tužilaca"

Udruženje tužilaca Srbije saopštilo je da Državno veće tužilaca nastavlja da krši prava neizabranih tužilaca i njihovih zamenika i posle odluke Ustavnog suda.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 20.08.2012.

15:49

Default images

Oko 500 sudija i tužilaca trebalo bi da se vrati na posao, u skladu sa odlukom Ustavnog suda Srbije o poništavanju procesa njihovog izbora na te funkcije.

Međutim, sudije koje su ostale bez funkcije u reformi pravosuđa još ne znaju kada će na posao.

Odluke Ustavnog suda kojima je poništena odluka o njihovom neizboru dostavljaju se jednom po jednom sudiji i svaki je dobio rok od 60 dana u kome će biti vraćen na posao. U Društvu sudija kažu da su neophodna tačna pravila za to i dodaju da je VSS izgubio poverenje i kod građana i kod sudija i da treba da podnesu ostavke.

"Bez obzira na to koji će sastav to raditi, neophodno je da se utvrde pravila pod kojim će se sudije raspoređivati, jer da podsetimo raniji sudovi vise ne postoje, formirani su novi, neki od njih su viši i niži u odnosu na stare, tako da to može da stvori probleme," kaže Omer Hadžiomerović iz Društva sudija Srbije.Tokom reforme pravosuđa više od 800 sudija i tužilaca ostalo je bez posla. U tom procesu su VSS i DVT utvrdili da su neki od njih nedostojni, a neki nestručni da vrše te funkcije. Međutim, Ustavni sud je poništio odluke tih tela naložio da ih vrate na posao.

Rasporedjivanjem sudija i tuzilaca na posao baviće se VSS i Državno veće tužilaca. VSS će se sastati u sredu kako bi počeo rad na toj temi, dok je Državno veće već počelo da se bavi ovim. Naime, kako saznajemo Državno veće je već počelo da poziva tuzioce i razgovora sa njima, kako bi napravili strategiju njihovog vraćanja na posao.

Međutim, upravo ti razgovori sa tužiocima su sporni, jer nisu zakoniti, kažu u Udruženju tužilaca Srbije.

"Ovo je počelo nezakonito i neutemeljeno na bilo kom pravnom osnovu, a potpuno je otvoreno pitanje kapaciteta sadašnjeg sastaca Državnog veća tužilaca. Bilo bi najbolje rešenje da se sami članovi Državnog veća koji su izabrani iz redova javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca suoče sa svojim odlukama i da preuzmu odgovornost za odluke koje su donosili," kaže Radovan Lazić iz Udruženja tužilaca Srbije.

U Državnom veću tužilaca kažu da je svrha tih razgovora da se utvrdi koliko mesta je u tužilaštvu neophodno, kako bi se proširila sistematizacija, ali i utvrdilo koliko para je potrebno za njihov buduci rad.

Saopštenje Udruženja tužilaca Srbije

"Posle donošenja odluke Ustavnog suda Srbije da prihvati sve razmatrane žalbe neizabranih javnih tužilaca i zamenika i ukine sve odluke Državnog veća tužilaca, Veće nastavlja s praksom kršenja njihovih prava", navelo je Udruženje u saopštenju.

Umesto da sprovede odluku Ustavnog suda, Državno veće tužilaca, bez bilo kakvog pravnog osnova poziva te ljude telefonom, ispituje ih o trenutnom radno-pravnom satusu u nekakvom postupku koji vode bez bilo kakvih poznatih pravila, a koji i ne postoji u pravnom sistemu Srbije, dodalo je Udruženje.

"Ponavljanje prakse kršenja pravnih normi potvrđuje stav Udruženja tužilaca da su izabrani članovi Državnog veća tužilaca iz reda javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca potpuno izgubili profesionalni i moralni kredibilitet da dalje učestvuju u radu Veća zbog čega ih je Udruženje već pozvalo da podnesu ostavke", navodi se u saopštenju Udruženja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: