Sirija: Potpredsednik uz Asada?

Sirija je negirala tvrdnje da je potpredsednik Faruk al-Šara napustio režim i pridružio se opoziciji. Opozicioni aktivisti tvrde da je danas ubijeno 99 ljudi.

Izvor: Tanjug

Subota, 18.08.2012.

21:49

Default images

"Šara nikada nije razmišljao o tome da napusti zemlju, niti da igde ode", navodi se u saopštenju iz kancelarije potpredsednika koje je prenela sirijska državna televizija, nakon izveštaja medija i tvrdnji opozicije da je prebegao, javila je agencija Frans pres.

Šara (73) najuticajniji je sunitski musliman u režimu predsednika Bašara al-Asada, na čijem su čelu manjinski alaviti, šiitska sekta, a na vodećim položajima u državnoj upravi nalazi se skoro 30 godina.

Dodatnu misteriju o tome šta se sa njim događa izazvao je jedan bivši ministar koji je rekao da je Šara zapravo u kućnom pritvoru i da se pod nadzorom drže i drugi vrhovni zvaničnici.

Televizija "Al-Arabija" je pre dva dana javila da je režim u Damasku zapravo napustio Šarin rođak Jarab, koji je pozvao pripadnike sirijske vojske da se pridruže "revoluciji".

U poslednje vreme, sve više pripadnika sirijskog režima okreće leđa Asadu i prelazi na stranu pobunjenika ili odlazi iz zemlje.

U međuvremenu, opozicioni aktivisti su izvestili da su režimske snage danas ponovo napale nekoliko gradova - Azaz, u severnoj provinciji Alepu, kao i delove gradova Alep i Damask.

Prema podacima opozicionih aktivista, u današnjem nasilju je ubijeno 99 ljudi, uključujući 12 pobunjenika i petoro civila.

Ovi navodi ne mogu nezavisno da se provere, jer je novinarima zabranjen pristup.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: