Održan drugi Prajd u Pragu

U završnici višednevne Parade ponosa u Pragu, koja se održava drugu godinu zaredom, učestvovalo je više hiljada ljudi i nije bilo incidenata.

Izvor: B92

Subota, 18.08.2012.

20:13

Default images

Istovremeno, manje proteste su organizovale konzervativne grupe, ali sukoba nije bilo.

Učesnici Gej parade, koja je počela 13. avgusta, obučeni u raznobojnu odeću, sa pištaljkama i zastavama, okupili su se najpre na centralnom Vaclavskom trgu da bi potom, uz muziku sa ozvučenja postavljenog na kamione, prošetali glavnim ulicama.

Prema procenama organizatora, na Paradi ponosa učestvovalo je između 10.000 i 15.000 ljudi, a šetnja je okončana bez incidenata na jednom ostrvu na Vltavi, uz brojne koncerte, javila je agencija Frans pres.

Na čelu kolone bila je Ana Grocka, nekada Ričard, koja je prošle godine postala prva transrodna osoba u poljskom parlamentu, a LGBT populaciji se pridružio i ambasador SAD u Češkoj Norman Ejsen.

Učesnici gej parade u Pragu iskoristili su priliku da izraze nezadovoljstvo zbog dvogodišnje zatvorske kazne koja je juče izrečena članicama ruske pank grupe "Pusi rajot" zbog političkog protesta u crkvi u Moskvi.

Češka je prva zemlja bivšeg sovjetskog bloka koja je legalizovala istopolne brakove.

Prva Parada ponosa, održana prošle godine, izazvala je politički i diplomatski spor kada je jedan od glavnih saradnika predsednika Vaclava Klausa homoseksualce nazvao devijantnim, nakon čega ga je šef države podržao.

Ambasadori mnogih evropskih zemalja, kao i Kanade i SAD, u zajedničkom saopštenju su podržali ovu manifestaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: