EU osudila iranske pretnje Izraelu

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton oštro je osudila preteće izjave koje su Izraelu uputili iranski vrhovni vođa i predsednik.

Izvor: Tanjug

Subota, 18.08.2012.

19:38

Default images

"Visoka predstavnica oštro osuđuje nečuvene i gnusne izjave kojima su vrhovni vođa i predsednik islamske republike Iran zapretili Izraelu. Pravo Izraela na postojanje ne sme se dovoditi u pitanje", navodi se u saopštenju koje je izdala portparolka Eštonove.

Visoka predstavnica EU je, pored toga, pozvala Iran da preuzme konstruktivnu ulogu u regionu, ističući da očekuje da će iranski lideri doprineti smirivanju tenzija, a ne njihovom raspirivanju.

Predsednik Irana Mahmud Ahmadinežad poručio je u petak, tokom godišnjeg protesta protiv postojanja jevrejske države na kojem je više hiljada Iranaca uzvikivalo "Smrt Americi, smrt Izraelu", da na budućem Bliskom istoku nema mesta za Izrael, nazivajući ga "kancerogenim tumorom" koji će uskoro biti odstranjen.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei izjavio je ranije da će Izrael jednog dana biti vraćen Palestincima i da će prestati da postoji, dok je danas komandant vazdušnih snaga Revolucionarne garde general Amir Ali Hadžizadeh rekao da bi eventualni napad Izraela na njegovu zemlju bio "dobrodošao" jer bi dao Iranu razlog da uzvrati i "otarasi se zauvek" jevrejske države.

Šef ratne avijacije iranske Revolucionarne garde Amir Ali Hadžizadeh izjavio je da je dobrodošao eventualni napad Izraela na nuklearna postrojenja te zemlje, jer će dati "šansu Iranu da uzvrati i otarasi se jevrejske države za sva vremena".

Ove izjave iranskih lidera usledile su posle niza izveštaja u izraelskim medijima o tome da bi Izrael mogao napasti iranska nuklearna postrojenja uoči američkih predsedničkih izbora u novembru.

Izrael, SAD i njihovi saveznici u Evropi i drugim delovima sveta veruju da Iran razvija atomsko oružje, što Teheran negira.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: