Asanž se sutra obraća javnosti

Osnivač Vikiliksa Džulijen Asanž, koji je u ambasadi Ekvadora u Londonu, trebalo bi da se sutra obrati javnosti, kaže portparol Vikiliksa Kristin Hrafnson.

Izvor: B92

Subota, 18.08.2012.

16:08

Default images

Hrafnson je kazao da iz bezbednosnih razloga ne može da navede detalje o načinu na koji će se Asanž obratiti, prenosi AFP.

Obraćanje osnivača Vikiliksa očekuje se sutra oko podneva, navodi agencija. "Nemam detalje o tome kako će se Asanž obratiti", rekao je Hrafnson u telefonskoj izjavi za AFP.

Predstavnica za štampu Forin ofisa rekla je da se delovi oko zgrade ambasade Ekvadora, kao što je stepenište, smatraju britanskom teritorijom, pa bi, ako se Asanž tu pojavi, mogao i da bude uhapšen. Zato postoje spekulacije da bi osnivač Vikiliksa mogao da da izjavu s balkona ambasade.

Ekvador je u četvrtak odobrio azil Asanžu, koji je u ambasadi te zemlje u Londonu od 19. juna, kako bi izbegao izručenje Švedskoj, gde ga traže zbog saslušanja vezanog za optužbe za seksualni napad.

Osnivač "Vikiliksa" Džulijan Asanž i dalje je u zgradi ambasade Ekvadora u Londonu.

Stejt department je objavio da Sjedinjene Američke Države ne priznaju diplomatski azil koji je Ekvador dao Džulijanu Asanžu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: