KiM: Bez KS tablica i pored zahteva

Niko od Srba iz Kosovskog Pomoravlja koji su podneli zahtev za preregistraciju na kosovske tablice u junu nije dobio nove tablice za svoja vozila.

Izvor: B92

Subota, 18.08.2012.

18:11

Default images

Kosovske vlasti već su započele zamenu vozačkih dozvola koje izdaje MUP Srbije u gradovima na Kosovu, koje nakon 1. septembra neće važiti.

Predrag Đorđević iz Kosovske Kamenice, jedan od građana koji od sredine juna može da koristi svoje vozilo samo u Kosovskom Pomoravlju jer je bez tablica, kazao je agenciji Beta da preko stanice Kosovske policije u Ranilugu još nijedna KS tablica, koje Srbi smatraju statusno neutralnim, nije izdata onima koji su zahtev predali u produženom roku.

"Iako još nemamo nikakve tablice, jer GL tablice su nam oduzete prilikom podnošenja zahteva za preregistraciju, od nas se traži i da uzmemo kosovske vozačke dozvole, za šta su velike gužve i podnosi se i do 200 takvih zahteva dnevno", kazao je Đorđević.

Uz plaćanje administrativne takse, uverenja lekara o zdravstvenom stanju, potvrde o vozačkom ispitu i bankarske takse o uplati za podnošenje zahteva za kosovsku vozačku dozvolu troškovi iznose oko 70 evra, a za one koji sa KS tablicama budu prelazili administrativne prelaze ka Bujanovcu i Preševu naplaćuje se i taksa osiguranja koja iznosi oko sto evra mesečno.

"Svi mi koji smo zahteve za preregistraciju sa gnjilanskih GL na KS tablice podneli sredinom juna još vozimo automobile bez ikakvih tablica, što Kosovska policija toleriše uz potvrdu da je predat zahtev za preregistraciju, ali je bez tablica nemoguće preći carinske punktove, pa za Bujanovac ili Vranje ljudi najčešće idu autobusom", kazao je Đorđević.

Prema njegovim rečima, najveći je problem za vozila srpskih institucija u Kosovskom Pomoravlju, zdravstva i prosvete, koji vozila i ne mogu da preregistruju na KS tablice.

Kosovske vlasti navode da se preregistracija sa starih srpskih tablica sa imenima gradova na Kosovu i Metohiji na kosovske tablice, kao i promena vozačkih dozvola koje su izdale srpske institucije na Kosovu, sprovodi u okviru sporazuma o slobodi kretanja koji su postigli pregovarački timovi Beograda i Prištine u Briselu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: