Vulin:O Kosovu uvek govoriti istinu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izjavio je u Štrpcu da će u rešavanju problema na Kosovu građanima uvek govoriti istinu.

Izvor: Tanjug

Petak, 17.08.2012.

00:46

Default images

On je ponovio da Ustav Srbije i Rezolucija 1244 ostaju "jedino što će nas zadržati i sa čime ćemo opstati".

"Uvek će vam se govoriti istina, ma kakva ona bila, šta može, šta ne može i šta smo u stanju i šta nismo u stanju da uradimo", rekao je Vulin u Štrpcu, gde je razgovarao s predstavnicima javnih preduzeća i državnih ustanova na teritoriji te opštine.

Vulin je predsedniku opštine Štrpce Zvonku Mihajloviću poklonio zastavu države Srbije, istakavši da na Kosovo nije mogao doneti veći poklon od ovoga.

"Neće biti opština koje se vole i koje se ne vole. Za mene nema partijskih podela, nema velikih obećanja i hoću opet da dođem i vidim da smo nešto promenili nabolje", rekao je Vulin.

On je rekao da će Kancelarija kojom rukovodi mnogo više biti prisutna na terenu i da je zato došao na Kosovo, ali i zbog spekulacija o osnivanju nekakve posebne Kancelarije za sever Kosova.

"Prvo sam došao kod vas da biste videli da nema podele na jug i sever Kosova. Ovde sam da shvatite da niste zaboravljeni i napušteni", rekao je Vulin, poručujući da "dok ste ovde i mi postojimo".

Vulin je istakao da je nezaposlenost na Kosovu najveći problem, ali da je to problem i u čitavoj Srbiji i da se mora rešavati.

Sastanku u Domu kulture prisustvovali su i načelnici Prizrenskog i Kosovskog okruga Jovica Budurić i Goran Arsić.

Ovo je prva poseta Vulina Kosovu i Metohiji od kako je preuzeo dužnost šefa vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin posetio je i Prizren, gde je izjavio da će šestogodišnjoj Milici Đorđević, koja je jedino srpsko dete u ovom gradu, "dovesti školu u Prizren, ili će je odvesti u školu".

"Ili ćemo joj dovesti školu ili ćemo je odvesti u školu, ali nijedno dete ne sme da ostane bez škole i nade, jer Srbija nije toliko siromašna da bilo ko bude bez nade. Milica će imati svoju školu i zato postoji ova Kancelarija i ova država da ona ima svoju školu i da ne bude sama", rekao je Vulin.

Milica Đorđević, koja ima šest godina, jedino je srpsko dete koje živi među preostalih tridesetak Srba u Prizrenu i trebalo bi da pođe u prvi razred, a najbliža škola je u Štrpcu, koje je udaljeno od Prizrena oko 40 kilometara.

Ona je rekla da bi volela da pođe u školu u Prizrenu, da joj drugari nisu tu i da bi volela da joj dođu njeni drugari iz Srbije. Milica je kazala da je naučila sva slova i da sa nestrpljenjem očekuje polazak u prvi razred.

Vulin je danas obišao Bogosloviju u Prizrenu, koja je spaljena tokom martovskog nasilja 2004. godine, u kojoj je odnedavno ponovo počela nastava nakon što je jedan deo obnovljen.

"Bogoslovija je simbol i pokazatelj šta se ovde desilo i šta se još uvek dešava. Vidite jednu spaljenu zgradu koja je u divljanjima 17. marta sasvim uništena. Kraj nje je nikla Bogoslovija u kojoj sada neki ljudi govore srpskim jezikom, uče školu i opredeljuju se za zanimanje", rekao je Vulin.

On je dodao da se divi njihovim roditeljima i da im zahvaljuje, upitavši "koliko bi nas imalo hrabrosti da svog sina pošalje u Prizren, tamo gde je mala Milica Đorđević jedino srpsko dete i gde nema sa čim da se igra i sa kim da krene u školu".

Posetom Bogosloviji i Prizrenu Vulin je završio prvi dan boravka na Kosovu i Metohiji, a sutra će nastaviti obilazak posetom Orahovcu, Velikoj Hoči i Manastiru Zočište.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: