Mas: Srbija postala normalna zemlja

"Vaša država je danas drugačija nego kad sam prvi put došao. Politička stabilnost je veća, a dokaz zrelosti je i promena vlasti", izjavio za Kurir Volfram Mas.

Izvor: Kurir

Petak, 17.08.2012.

08:14

Default images

Mas inače, posle pet godina, koliko je proveo u Srbiji kao ambasador Nemačke, odlazi u Belorusiju. On kaže da je zadovoljan rezultatima svog službovanja u Beogradu i da je za vreme njegovog mandata Nemačka uložila u Srbiju 1,5 milijardi evra, što je 50 odsto više nego ranije.

"Iako smo imali prvo ekonomsku krizu, a zatim i dužničku krizu u EU, imamo stalan rast investicija. Pored toga, nemački poslovni krugovi Srbiju vide kao destinaciju za investiranje. Moram da napomenem da se u vreme izbora i formiranja Vlade malo stalo da se vidi u kom će se smeru zemlja kretati", kazao je on u intervjuu za "Kurir".

Mas je rekao da se "srpski politički pejzaž razvio tako da je glavni prioritet srpske politike dalje napredovanje prema EU, oko čega je postignut nacionalni konsenzus".

"Sada ima samo nekoliko zanemarljivih političkih snaga koje zastupaju drugačije mišljenje. Tokom oproštajne posete predsedniku Tomislavu Nikoliću, nas dvojica smo se složili da, kada smo se upoznali, Srbija je bila podeljena zemlja o tom pitanju - nešto više od 50 odsto građana je bilo ako ne protiv, ono bar duboko skeptično prema evropskom putu. Danas skoro 90 odsto ljudi podržava put ka EU. To je ogroman uspeh", poručio je odlazeći ambasador Nemačke.

Odgovarajući na pitanje da li će pretnje Prištine da će obustaviti pregovore s Beogradom uticati na evrointegracije Srbije, Mas podseća da je obaveza i Prištine i Beograda da se pronađe razumno rešenje.

"Zaključci Saveta EU od prošlog decembra su vrlo jasni. Ni jedna ni druga strana ne može da očekuje napredak u evropskoj agendi bez spremnosti na dijalog. Ja sam optimista da će dijalog biti nastavljen. Iskreno, nemate alternative. Vi ste susedi, svidelo se to vama ili ne, i EU ima jak interes da ovaj region bude stabilan i prosperitetan, a to je moguće samo ako sve zemlje u regionu nađu načina da imaju normalne odnose i da sarađuju", kazao je Mas.

A na pitanje kada očekuje nastavak pregovora, Mas je dodao da apeluje na realnost jer će u oktobru biti donesen izveštaj o napretku Srbije, što znači da će se on bazirati na informacijama koje će biti prikupljene sredinom septembra.

"Sad smo na polovini avgusta, odmori su. Samo vas pitam: Koliko je realno očekivati da se u naredne četiri nedelje desi neki napredak tektonskih razmera u oblastima u kojima je proteklih pet meseci bio zastoj? Iskreno, ne očekujem da su četiri nedelje dovoljne da se urade stvari koje nisu urađene za pola godine. Ne očekujem čuda. Ova vlada treba da shvati da je sada najveći problem Srbije ekonomska kriza, prvo da se zakrpi rupa u budžetu, zatim da se poveća proizvodnja", poručio je ambasador.

Vučiću želim sreću...

Govoreći o borbi protiv korupcije koju je najavila nova vlada, Mas kaže da je ona neophodna, jer to Srbiju mnogo košta. "Sve što se na taj način uzme, uzme se od građana, na kraju krajeva. Vučiću želim da bude čvrst i jak, da uspe u toj borbi, koja neće biti ni laka ni kratka", poručio je Mas.

A na pitanje da li misli da je Vučić pravi čovek za borbu protiv korupcije, Mas je odgovorio:

"Ako pogledamo Vučićeve prve rezultate, očigledno je da je on odlučan i spreman da obavi to na način na koji su naši prethodnici to radili. Uvek pomenem sliku boginje Pravde, koja je još od rimskog doba predstavljena kao žena s povezom preko očiju - što znači da se pravda primenjuje prema svakom ko stoji ispred suda. Nadam se da će Vučić ispuniti svoja obećanja, da će se boriti protiv kriminala i korupcije gde god se pojavi i ko god bio odgovoran."

"Greška što nisam naučio srpski"

Uputan po čemu će pamtiti Srbiju, Mas je rekao da, kada je prvi put došao u Srbiju, nije imao predstave o zapadnom Balkanu.

"Doduše, dovoljno sam star da znam istoriju ovog regiona i Nemačke, i zato sam osećao izvesnu nervozu kako će sve ići. Iznenadio sam se koliko me je srpski narod prijateljski dočekao. Ne mislim samo na svoje sagovornike iz politike nego na običnog, prosečnog Srbina. To nisam iskusio ni u jednoj drugoj zemlji u kojoj sam službovao, i to ću pamtiti", kazao je Mas i dodao:

"Srbija je danas drugačija nego kad sam prvi put došao. Politička stabilnost je veća, i to što je bilo moguće promeniti vlast dokaz je zrelosti. I na tome smo radili - da od Srbije napravimo normalnu evropsku zemlju".

U tom smislu svom nasledniku će savetovati da, kako kaže, izbegne bilo kakve predrasude, da pažljivo gleda i sluša, da se upozna sa što više ljudi. I da nauči srpski. "Moja najveća greška je bila što nisam naučio vaš jezik", zaključio je nemački ambasador.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

126 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: