Čestitke uoči Ramazanskog bajrama

Premijer Srbije i ličnosti iz političkog života čestitali su islamskim vernicima Ramazanski bajram, praznik koji se obeležava u nedelju i označava kraj posta.

Izvor: Beta

Petak, 17.08.2012.

19:02

Default images

Sa izlaskom Sunca u nedelju, 19. avgusta, za muslimanske vernike počinje trodnevni Ramazanski bajram, praznik kojim se završava tridesetodnevni ramazanskih post tokom kojeg su se vernici, od izlaska do zalaska Sunca, uzdržavali od jela i pića, kao i grešnih misli i dela.

Prvi dan Bajrama počinje jutarnjom molitvom u džamiji kojom se najavljuju veseli praznični dani, pa se medju vernicima ovaj praznik smatra i "praznikom položenog ispita".

Tokom tri praznična dana muslimani širom sveta organizuju razne svečanosti, medjusobno se posećuju sa rodbinom, prijateljima i komšijama.
To je istovremeno i praznik darivanja.

U Beogradu, nakon prve bajramske molitve u nedelju, koja počinje u 6.20 sati u Bajrakli džamiji, biće održana i bajramska sofra. Bajramska sofra je sada već tradicionalna manifestacija kojom Islamska zajednica Srbije obeležava taj, jedan od dva, najveća muslimanska praznika. Bajramska sofra podrazumeva iznošenje raznih specijaliteta, pita i poslastica ispred Bajrakli džamije, koje se nude gradjanima.

Predsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić čestitao je Ramazanski Bajram vernicima, starešinstvu i svim građanima islamske veroispovesti.

Dačić je uputio "iskrene želje da (praznik) provedete u miru, harmoniji, radosti, zdravlju i veselju, a praznično raspoloženje podelite sa svima koji vas okružuju".

U čestitki piše da "negujući razumevanje, slogu i ljubav, gradimo zajednički život razvijajući osećanje bliskosti sa svojima, komšijama i pripadnicima cele zajednice".

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić, Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić, ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin takođe su čestitali muslimanima predstojeći praznik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: