Bez produženja misije UN u Siriji

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija neće produžiti mandat posmatračkoj misiji u Siriji, saopštio je ambasador Francuske pri UN.

Izvor: Beta

Četvrtak, 16.08.2012.

18:03

Default images

SB UN je na zatvorenoj sednici razmatrao da li da uspostavi novu civilnu kancelariju za rešavanje krize u Siriji, uoči okončanja posmatračke misije UN u nedelju.

Dva uslova koja je Savet bezbednosti postavio za eventualno produženje posmatračke misije posle 19. avgusta jesu da sirijska vlada prestane da koristi teško naoružanje protiv pobunjenika i znatno smanjenje nasilja.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun je u pismu Savetu prošlog petka rekao da nijedan uslov nije ispunjen i da Siriji preti opšti građanski rat.

Ban Ki Mun je, međutim, pred isticanje mandata posmatrača, ukazao na to da je neophodno da prisustvo UN u Siriji ne bude ograničeno na humanitarne aktivnosti, kako bi ta organizacija pomogla pronalaženje mirnog rešenja krize.

Savet UN je u aprilu odobrio da 300 mirovnih posmatrača bude poslato u Siriju na 90 dana da nadgleda primenu plana izaslanika UN i Arapske lige Kofija Anana. Misija je u julu produžena na još 30 dana.

Iako su i režim predsednika Bašara el Asada i opozicija pristali na plan, koji je podrazumevao prekid vatre i političke pregovore, on nikad nije realizovan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: