Stefanović: Pravimo plan za Kosovo

Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović kaže da je plan za Kosovo i Metohiju u izradi i da je važno da se povodom toga postigne najširi mogući konsenzus.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 16.08.2012.

14:10

Default images

"Mislim da je namera predsednika Srbije Tomislava NIkolića da napravi što širi konsenzus, i na političkoj, i na društvenoj sceni Srbije", rekao je Stefanović u intervjuu listu "Jedinstvo".

Prema njegovim rečima, tako će se omogućiti da svi znaju o čemu se radi, da svi znaju šta je platforma i da svi daju svoj doprinos kako bi ta platforma bila što bolja.

"Ne mogu ulaziti u detalje, pošto je plan u izradi i platforma nije postignuta" rekao je Stefanović i dodao da su sadašnji okviri Ustav Srbije i Rezolucija 1244.

On je naveo i da je jedna od ideja koju će naša strana zastupati da se UN uključe u pregovore i podsetio da je to i predsednik Nikolić jasno istakao, ocenjujući da bi učešće UN zajedno sa ulogom koju imaju drugi međunarodni faktori dalo pozitivan doprinos olakšavanju pregovora u ovoj fazi.

"Niko ne očekuje da će pregovori biti laki niti da će to za Srbiju biti nešto lagodno i prijatno. Ali to je proces u koji Srbija mora da uđe", rekao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, potrebno je da se zauzmu jasni pravci delovanja i da građani Srbije više nikada nemaju dilemu šta je ko potpisao i šta to znači za ljude.

"Srbija poštuje Rezoluciju 1244 UN koja definiše naš okvir i omogućava da mi zauzimamo određene stavove i da ih branimo pred međunarodnim institucijama. Zahvaljujući tome danas se ne može govoriti o nezavisnom Kosovu i nikada ne može biti nezavisno bez odluke UN, za koju ne postoji politička volja", istakao je Stefanović.

Na pitanje da li se može očekivati da Srbija do kraja godine dobije datum za otpočinjanje pregovora sa EU on je rekao da je to jedan od najznačajnijih spoljnopolitičkih ciljeva Srbije.

"Postizanje dogovora o datumu pregovora sa EU je prvi prioritet. Naš plan je da u narednih godinu dana taj cilj bude ostvaren. Naravno, to podrazumeva i postizanje određenih standarda u smislu donošenja zakona i procedura koje EU traži od nas. Pri svemu tome neophodno je voditi računa o našim nacionalnim interesima. Jer, pre svega, naš interes su građani Srbije", zaključio je Stefanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: