"Agrobanka": Sekulić pod istragom

Prvi koji će biti obuhvaćen istragom u aferi "Agrobanka" je vlasnik "Habitfarma" u stečaju Radoslav Lale Sekulić, jedan od najvećih dužnika banke, javlja RTS.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.08.2012.

20:25

Default images

Istragom će biti obuhvaćena i pravna lica koja su povezana s tom kompanijom, a dosadašnja istraga je pokazala da samo tri Sekulićeve firme "Agrobanci" duguju više od 20 miliona evra.

Podsetimo, da je Radoslav Lale Sekulić, vlasnik firme Habitfarm, koja je svojevremeno finansirala SPS, kako se navodi u zvaničnim izveštajima o finasiranju ove stranke.

Od Agrobanke Sekulić je dobio 60 miliona kredita, a pozajmljenim novcem je, između ostalog, kupovao i akcije Agrobanke. Zanimljivo je da je sin prvooptuženog Dušana Antonića bio suvlasnik u dve Sekulićeve firme. Sekulić je javnosti poznat kao nekadašnji direktor Savezne uprave carina i učesnik u aferi "Citostatici".

U dva, od osam Sekulićevih preduzeća, kao suvlasnik se pojavljuje Milan Antonić, sin bivšeg predsednika Izvršnog odbora "Agrobanke" Dušana Antonića.

U vlasništvu Radoslava Sekulića je lanac od osam preduzeća koja su pod istragom, između ostalih "Produkt trejd", "Merkjuri internešenal", "Habit med" iz Lihtenštajna i "Vestern stajl".

Do sada je otkriveno da ova preduzeća, osim osnivača Radoslava Sekulića, povezuju tokovi novca i isti direktori u više različitih firmi.

U toj aferi manipulisalo se i protokolima o preuzimanju založene imovine između "Agrobanke" i firmi Radoslava Sekulića. "Agrobanka" za nenaplaćene kredite nije aktivirala hipoteku, već je potpisivanjem protokola postajala vlasnik nekretnina čija vrednost nije pokrivala dug.

Kako su objasnili izvori bliski istrazi, da su hipoteke aktivirane i imovina prodavana na aukciji, banka bi mogla da dobije samo realni iznos, znatno manji od nerealnih procena vrednosti imovine kojom se navodno obezbeđivao kredit.

Tako je, na primer hotel "Park", koji je Sekulić stavio pod hipoteku, veštačen na 14 miliona evra, iako mu je stvarna vrednost četiri do pet miliona evra, a vrednost kafane u Ivanjici, umesto realnih 140.000 evra, procenjena je na 1,4 miliona evra.

Pojedinim Sekulićevim firmama koje nisu vratile dug "Agrobanka" je uzimala imovinu, a potom je vlasnicima tih firmi davala u zakup i to bez garancije da će zakup biti plaćan.

Prava vrednost te založene imovine, kako saznaje RTS, iznosi sedam miliona evra, dok je lažno procenjena na više od 20 miliona evra.

Tako je "Vestern stajl", koji je Sekulić kupio 2005. godine, "Agrobanci" na ime dugovanja, upravo putem protokola, prepustio nekoliko nekretnina.

Bivši direktor "Vestern stajla" Dragovan Milinković izjavio je nacionalnoj televiziji da su Upravni odbor i vlasnik firme odlučivali sve što je u vezi sa kreditima, a da je predsednik Upravnog odbora bio Duško Sekulić.

Milinković je naveo da to nisu bili investicioni krediti nego oni kratkoročni sa velikim kamatama i da kada je nastupila kriza oni nisu bili u stanju da redovno servisiraju kredite.

"Potpisan je protokol između svih njegovih firmi koji su oni napravili u Beogradu, 'Agrobanka' je za dugovanje njegovih kompanija preuzela imovinu 'Vestern stajla'", rekao je Milinković.

Na pitanje ko sada rukovodi kompanijom, on je odgovorio da je osnovano preduzeće "Vestern turist" kako ljudi ne bi ostali na ulici, pošto je bilo više od 100 zaposlenih.

Koliko je klupko dugovanja zamršeno, pokazuje i podatak da se kao potražioci dugovanja Sekulićevog "Habit farma", osim "Agrobanke", pojavljuju i njegove firme "Vestern stajl" i "Merkjuri internešenel".

"Habit farm na današnji dan duguje nekih 193 miliona prema 'Vestern stajlu', što smo mi prijavili u potraživanju stečaja", rekao je Milinković.

U istrazi poreske uprave i deviznog inspektorata, kako saznaje RTS, proveravaće se tokovi novca Sekulićevih preduzeća ka inostranstvu.

Naime, istragom je otkriveno da je on osnivač i više ofšor kompanija u Lihtenštajnu, Kipru, Devičanskim ostrvima.

Kredite koje je Sekulić podizao na ime plaćanja robe iz inostranstva, avansno je uplaćivao na račune svojih preduzeća u inostranstvu, otkriva izvor blizak istrazi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: