"Biće terapije za bolesnu decu"

Od sledeće nedelje deca koja boluju od neke retke bolesti, a koja do sada nisu dobila terapiju, biće stavljena na listu kako bi im bilo omogućeno lečenje.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 16.08.2012.

21:08

Default images

Njima će biti omogućena i adekvatna terapija, izjavio je državni sekretar Ministarstva zdravlja Periša Simonović. On je Tanjugu rekao da će komisija Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje utvrdti za svaki pojednačni slučaj koja su prava na lečenje.

"Krajem naredne nedelje sva ona deca koja spadaju u ovu kategoriju, a nisu obuhvaćena redovnom terapijom kroz neke druge vidove, kao što su programi i klinička ispitivanja, biće obuhvaćena ovom terapijom", kazao je on.

To praktično znači da će sva deca obolela od takozvane bolesti enzimopatije koje su registrovane u Srbiji, biti stavljena na listu onih koji imaju pravo na lečenje i nijedno dete neće biti izostavljeno, kazao je Simonović.

On je rekao da je Ministarstvo zdravlja obezbedilo sve uslove da se to omogući, ali da ono ne može da utvrđuje pojedinačno pravo bilo kog osiguranika da se leči, već to čini komisija RFZO.

Simonović je podsetio da je ranije osnovan Fond za retke bolesti na osnovu Zakona o igrama na sreću u kome je za te namene sakupljeno oko 88 miliona dinara, a da će iz budžeta Ministarstva zdravlja biti izdvojeno 42 miliona dinara za te svrhe. Ta sredstva se mogu koristiti isključivo u svrhe nabavke lekova za lečenje ovih bolesti.

Najveći deo tih obolelih obuhvaćen je obaveznim zdravstvenim osuguranjem, rekao je on i dodao da se neke od planiranih mera za unapređenje njihovog lečenja odnose na formiranje tercijarne zaštite, odnosno centara u kojima bi se omogućile dijagnostičke metode za retke bolesti, lekovi, medicinska pomagala i druge zdravstvene usluge.

Simonović je naveo da je izmenom Pravilnika o medicinsko- tehničkim pomagalima omogućeno da se ustanovama tercijarne zastite započne obuka za primenu određenih pomagala koja će nastaviti da koriste u kućim uslovima.

Cilj je, dodao je, da se jedan broj lekova za retke bolesti nađe na listi koja se daju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: