Nema zaštićenih u aferi Agrobanka

Predsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić kaže da neće biti zaštićenih u aferi "Agrobanka", kao i da SPS nema nikakve veze sa slučajem.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.08.2012.

12:30

Default images

Istraga u aferi Agrobanka narednih dana biće usmerena na preispitivanje svih kredita ove banke, kao i kompanija koje nisu vratile pozajmljeni novac, a za dobijene kredite nemaju odgovarajuće garancije. O istrazi u aferi "Agrobanka", kako je potvrđeno za B92, raspravljaće se i na sednici Biroa za koordinaciju službama bezbednosti, koja je zakazana za ponedeljak.

Za tu sednicu, kako saznajemo, planiran je obiman dnevni red, na kome su i sve sporne privatizacije. Beogradska štampa piše da Aleksandar Vučić, potpredsednik Vlade zadužen za borbu protiv korupcije i kriminala, ima spisak 27 firmi za koje se sumnja da su radile nezakonito.

Najvažniji slučaj za novu Vladu i prvi test za obračun sa organizovanim kriminalom još nije obuhvatio najvažnija imena s kojima se danima licitira u medijima. Premijer Srbije i ministar policije Ivica Dačić ne želi da govori o novim detaljima, ali ističe da afera Agrobanka nema veze sa SPS-om.

"Što se mene tiče, istraga može da ide dokle god hoće, nema ograničenja. Mora da odgovara svako ko je kriv, a može da bude blizak kome god hoće", rekao je Dačić.

Dačić je istakao da zbog istrage o Agrobanci, iz koje je nestalo 300 miliona evra, ne bi trebalo plašiti druge banke, jer, kako je naveo, treba razlikovati kriminal i korupciju od redovnog poslovanja. Zamenik premijera Aleksandar Vučić nekoliko puta je najavio da će biti uhapšeni svi krivci, ma iz koje stranke da su, a isto tvrdi i Dačić.

Dačić: Ko god je kriv mora da odgovara i tu nema nikakve dileme.

B92: Bez obzira na to da li je možda blizak vašoj partiji?

Dačić: A što baš sad blizak mojoj partiji? Blizak kome god hoćete, da bude blizak pa i vama lično ili meni lično. Svejedno je to. Hoću da kažem da SPS nema nikakve veze sa tim slučajem. Ne znam zašto baš nađoste nas za to. Među najvećim dužnicima Agrobanke pominje se Radoslav Lale Sekulić, vlasnik firme Habitfarm, koja je svojevremeno finansirala SPS, kako se navodi u zvaničnim izveštajima o finasiranju ove stranke. Od Agrobanke Sekulić je dobio 60 miliona kredita, a pozajmljenim novcem je, između ostalog, kupovao i akcije Agrobanke. Zanimljivo je da je sin prvooptuženog Dušana Antonića bio suvlasnik u dve Sekulićeve firme. Sekulić je javnosti poznat kao nekadašnji direktor Savezne uprave carina i učesnik u aferi "Citostatici".

Svojevremeno se ekipa redakcije Insajdera bavila slučajem ekstraprofitera, među kojima je bio i Sekulić.

Slučaj Agrobanke prokomentarisala je i potpredsednica Vlade za evropske integracije Suzana Grubješić, budući da je borba protiv korupcije jedna od stvari na kojima insistira Brisel.

"Pošto su neki iz bivše vlasti prizivali stalno srpskog Sanadera, pa evo možda ga i dobiju, možda im se želja i ostvari, možda baš kroz Agrobanku, ne znam. Nije samo Agrobanka, ako smo se dotakli banaka, tu je i Razvojna banka Vojvodine, tu je i Privredna banka Beograd itd. Znači, kontrola bankarskog sektora je definitivno zatajila."

NBS je u maju oduzela dozvolu za rad Agrobanci zbog minusa od 300 miliona evra. Prethodno je u decembru 2011. uvedena prinudna uprava. Nakon gašenja banke njene obaveze i depozite je preuzela "Nova Agrobanka" koju je osnovala Vlada Srbije.

Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo je 10. avgusta istragu protiv predsednika Izvršnog odbora Agrobanke Dušana Antonića i još
devetorice osumnjičenih da su oštetili tu banku nezakonitim odobravanjem kredita.

I dok se klupko kredita Agrobanke odmotava, MUP ispituje sve kredite uzete iz sporne banke.

U javnosti se spekuliše da bi uskoro pod lupom policije i tužilaštva moglo da bude poslovanje 27 preduzeća, među kojima su Galenika, Luka Beograd, Azotara Pančevo i Novosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: