Asanž ipak bez azila?

Predsednik Ekvadora Rafael Korea demantovao je pisanje Gardijana da je dao politički azil osnivaču internet sajta "Vikiliks" Džulijanu Asanžu.

Izvor: Tanjug

Utorak, 14.08.2012.

23:14

Default images

"Glasine o tome da je dat azil Asanžu su lažne. Odluka još nije doneta i čeka se izveštaj ministarstva spoljnih poslova", napisao je Korea na Tviteru.

Korea je reagovao na pisanje britanskog Gardijana, koji je na svom vebsajtu ranije danas objavio da je Ekvador spreman da pruži azil Asanžu, pozivajući se na neimenovanog zvaničnika u Kitu.

Korea je u utorak izjavio da će se sutra konsultovati sa svojim savetnicima, nakon čega će ove sedmice doneti odluku, prenela je britanska mreža BBC.

Asanž je 19. juna pronašao utočište u ambasadi Ekvadora u Londonu, kako bi izbegao izručenje Švedskoj zbog zasad još nezvaničnih optužbi za silovanje i seksualni napad.

Ukoliko bude napustio ambasadu, mogao bi biti uhapšen, pošto je prekršio uslove puštanja na slobodu iz pritvora uz kauciju.

Britanska policija, prema međunarodnim diplomatskim sporazumima, nema pravo da ga uhapsi dok je u stranoj ambasadi.
Asanž, poreklom Australijanac, razbesneo je Vašington kada je "Vikiliks" 2010. godine obelodanio stotine hiljada američkih poverljivih diplomatskih depeša.

Švedsko tužilaštvo ga traži radi ispitivanja zbog sumnje da je počinio seksualni napad, što Asanž odlučno demantuje.

Osnivač "Vikiliksa" izjavio je da strahuje da će, ako bude izručen Švedskoj, kasnije biti poslat u SAD, koje bi mogle da ga optuže za špijunažu, za šta bi mogao da bude osuđen na smrtnu kaznu.

Britanski sud je, na saslušanju o ekstradiciji, odbacio taj argument, tvrdeći da je Stokholm obećao da će Asanž biti zaštićen od pretnji i nasilja.

Ekvadorski predsednik je sinoć izjavio na državnoj televiziji ECTV da mora da prouči obiman materijal vezan za međunarodni zakon kako bi doneo ispravnu odluku.

"Nadam se da ću ove sedmice moći da obelodanim tu odluku", kazao je Korea.

Mediji su prošlog meseca izvestili da će Ekvador dozvoliti švedskim vlastima da razgovaraju sa Asanžom u prostorijama ambasade.
Portparol "Vikiliksa" rekao je da je Asanž spreman za taj razgovor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: